Mazurek kokosowy z nutką pomarańczy
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 150 g cukru
- 150 g margaryny
Masa
- 2 szklanki śmietanki 30%
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 g cukru
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g margaryny
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Krok 1
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1/2 godz, do zamrażalnika. Następnie wyłożyć do formy o wym. 25x36cm. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Ostudzić.
Krok 2
Śmietankę, cukier, margarynę i połamaną czekoladę przełożyć do garnka, zagotować. Orzechy i skórkę pomarańczową drobno posiekać. Wraz z wiórkami dodać do masy. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody. Odstawić na 5 min, następnie, podgrzewając, rozpuścić. Dodać do masy, dokładnie wymieszać i dostawić, aż całkiem ostygnie. Wylać na ciasto. Udekorować wg uznania.