Mazurek migdałowy

Dodany przez: królestwo garów (więcej moich przepisów)

Kto nie próbował, ten nie wie co traci....
Obejrzane: 6234
Porcje: 10
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 300 g migdałów bez łupinek
  • 225 g cukru pudru
  • 100 g surowego białka

polewa

  • 150 g migdałów bez łupinek
  • 230 g drobnego cukru
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Migdały na ciasto zemleć, utrzeć z cukrem pudrem.
Następnie dodać białka i likier migdałowy, dokładnie zagnieść w jednolitą masę.

Zwilżonymi zimną wodą dłońmi wyłożyć, formując prostokąt, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec 30-40 minut aż ciasto będzie złotobrązowe.

Krok 2

Migdały na polewę posiekać.
Gdy ciasto będzie kończyło się piec na głębokiej patelni rozpuścić cukier. Gdy cukier nabierze koloru karmelowego należy dodać migdały i dokładnie wymieszać.
Gorącą polewą ( będzie ona gęsta) przykryć ciasto, które następnie pokroić w niewielkie prostokąty lub kwadraty.

Pokroić, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×