Mazurek śliwka w czekoladzie
Składniki
Ciasto kruche ucierane:
- 230 g mąki krupczatki lub tortowej
- 115 g mąky ziemniaczanej
- 115 g masła
- 70 g cukru pudru
Masa:
- 2 szklanki śmietany słodkiej 18%
- 1 szklanka cukru
- 60 g czekolady gorzkiej
- 200 g śliwek suszontch
- 50 g migdałów blanszowanych
- 50 g brzoskwini suszonych
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto kruche ucierane:
miękkie masło i cukier puder ucieramy mikserem ok.5 minut. Dodajemy obie mąki i chwilę miksujemy na wolnych obrotach miksera.
Z ciasta robimy kulę, dzielimy na dwie części, jedną zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Drugą część ciasta zostawiamy na blacie kuchennym.
Krok 2
Formę o wymiarach 21x32 cm* wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim dno blaszki.
Ciasto pozostawione w temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy ozdobne rant z ciasta. Nakłuwamy widelcem ciasto, wkładamy arkusz folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wsypujemy fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia.
Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika do 190*C i pieczemy 10 minut. Usuwamy folię i pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto zostawiamy do przestygnięcia.
Krok 3
Brzoskwinie i śliwki kroimy na małe kawałki, orzechy i migdały grubo siekamy /część bakalii zostawiamy do dekoracji.
Krok 4
Masa:
śmietanę i cukier wlewamy do rondelka z grubym dnem i początkowo na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy, również na niezbyt dużym ogniu i również często mieszając. Gdy masa będzie miała odpowiednią konsystencję / kropla masy wylana na talerzyk szybko zastyga/, wyłączamy palnik, a do rondelka wkładamy połamaną na cząstki czekoladę. Energicznie mieszając doprowadzamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy wcześniej przygotowane bakalie, wszystko mieszamy i jeszcze ciepłą masę wykładamy na wystudzony spód mazurka, wyrównujemy i odstawiamy do zastygnięcia.
Dekorujemy bakaliami.
Krok 5
*z tej porcji ciasta możemy upiec jeden duży mazurek o podanych wymiarach lub dwa małe mazurki.