Mazurek śliwka w czekoladzie

Dodany przez: anemon (więcej moich przepisów)

Ten mazurek jest smaczniejszy, jeśli przygotujemy go przynajmniej dzień wcześniej, a możemy go przygotować nawet dwa lub trzy dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. Mazurek śliwka w czekoladzie jest najlepszy :).
Obejrzane: 4554
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Ciasto kruche ucierane:

  • 230 g mąki krupczatki lub tortowej
  • 115 g mąky ziemniaczanej
  • 115 g masła
  • 70 g cukru pudru

Masa:

  • 2 szklanki śmietany słodkiej 18%
  • 1 szklanka cukru
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 200 g śliwek suszontch
  • 50 g migdałów blanszowanych
  • 50 g brzoskwini suszonych
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto kruche ucierane:
miękkie masło i cukier puder ucieramy mikserem ok.5 minut. Dodajemy obie mąki i chwilę miksujemy na wolnych obrotach miksera.
Z ciasta robimy kulę, dzielimy na dwie części, jedną zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Drugą część ciasta zostawiamy na blacie kuchennym.

Krok 2

Formę o wymiarach 21x32 cm* wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim dno blaszki.
Ciasto pozostawione w temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy ozdobne rant z ciasta. Nakłuwamy widelcem ciasto, wkładamy arkusz folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wsypujemy fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia.
Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika do 190*C i pieczemy 10 minut. Usuwamy folię i pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto zostawiamy do przestygnięcia.

Krok 3

Brzoskwinie i śliwki kroimy na małe kawałki, orzechy i migdały grubo siekamy /część bakalii zostawiamy do dekoracji.

Krok 4

Masa:
śmietanę i cukier wlewamy do rondelka z grubym dnem i początkowo na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy, również na niezbyt dużym ogniu i również często mieszając. Gdy masa będzie miała odpowiednią konsystencję / kropla masy wylana na talerzyk szybko zastyga/, wyłączamy palnik, a do rondelka wkładamy połamaną na cząstki czekoladę. Energicznie mieszając doprowadzamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy wcześniej przygotowane bakalie, wszystko mieszamy i jeszcze ciepłą masę wykładamy na wystudzony spód mazurka, wyrównujemy i odstawiamy do zastygnięcia.
Dekorujemy bakaliami.

Krok 5

*z tej porcji ciasta możemy upiec jeden duży mazurek o podanych wymiarach lub dwa małe mazurki.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×