Miodownik pełen orzechów

Dodany przez: Wanilia i Kardamon (więcej moich przepisów)

Miodownik pełen orzechów - bajecznie zatopionych w miodzie - jest niezwykle kruchy i aksamitny. W moim domu na święta Bożego Narodzenia nie może go zabraknąć. Miodownik pełen orzechów to najlepsze ciasto na świecie!  
Obejrzane: 3629
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 130 g margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0.5 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 30 dkg orzechów włoskich
  • 0.5 szklanki cukru
  • 130 g margaryny
  • 3 łyżki miodu

Krem

  • 0.5 L mleka
  • budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0.5 szklanki cukru
  • 200 g margaryny
  • żółtko
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto: Mąkę wymieszać na stolnicy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem. Dodać posiekaną margarynę (schłodzoną prosto z lodówki). Wbić jajka i dodać śmietanę (najlepiej 18 %) oraz miód. Zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części wylepić dwie jednakowe duże blaszki do pieczenia wyłożone papierem pergaminowym. Jedną wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*C i piec 15 minut.

Krok 2

Masa orzechowa: Orzechy lekko rozdrobnić -tłuczkiem do mięsa,-nie na miazgę! W rondelku roztopić margarynę z cukrem. Wsypać orzechy. Dodać miód i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut. Gorąca masę wylać na jedną wylepioną część ciasta i piec również 15 minut, tak jak ciasto pierwsze. Przygotowane placki wystudzić.

Krok 3

Przygotować krem: Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać roztwór i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu a pod koniec miksowania dodać żółtko. Przygotować krem.

Krok 4

Przełożyć miodownik i schłodzić. Najlepiej smakuje na 2 -3 dzień.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×