Miodownik z nutką czarnej porzeczki

Dodany przez: msewka (więcej moich przepisów)

Miodownik upieczony i przełożony konfiturą i masą grysikową dwa dni przed podaniem był wilgotny i rozpływał się w ustach.
Obejrzane: 1948
Porcje: 24
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Ciasto + konfitura do smarowania

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dkg masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 270 ml konfitury z czarnej porzeczki

Masa

  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 100 ml cukru
  • 10 dkg masła
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mąkę i sodę przesiać do miski.Dodać cukier,miód i wbić jajka.Zimny tłuszcz posiekać ze wszystkimi składnikami i szybko zagnieść.Podzielić na 2 równe części. Przygotować dwie duże prostokątne formy,wykładając je papierem do pieczenia. Ciasto albo rozwałkować,albo szybko wykleić nim blaszki.Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut,

Krok 2

Obydwa placki ostudzić. Jeden z nich posmarować konfiturą z czarnej porzeczki.

Krok 3

A następnie ugotować masę- Mleko wlać do rondelka,wsypać cukier i cukier wanilinowy oraz dodać masło lub margarynę i wszystko razem zagotować.Wsypać kaszę mannę szybko mieszając np.trzepaczką.Chwilę razem gotować aż masa zgęstnieje.Odstawić ją pod przykryciem, by przestygła. Jeszcze ciepłą rozsmarować na konfiturze z czarnej porzeczki,przykryć drugim plackiem miodowym i docisnąć.Najlepiej równomiernie obciążyć ciasto.

Krok 4

Po ok.pół godziny przykryć np.folią aluminiową i wstawić do lodówki na min.jeden dzień (ale najlepiej 2 lub 3). Na kilka godzin przed podaniem polać polewą i dowolnie udekorować. Ja zrobiłam polewę z dodatkiem żelatyny.Z racji tego,że temp. są powyżej 33 stopni w cieniu,zdecydowanie polecam tą metodę.Polewa się nie roztapia i nie brudzi.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×