Mocno orzechowy sernik z kremem z orzeszkami i kajmakiem

Dodany przez: Renula (więcej moich przepisów)

To jeden z lepszych serników. Cieszy się popularnością i często jestem proszona o jego upieczenie. Z okazji nadchodzących świąt ulepszyłam jego smak poprzez dodanie nie tylko orzechów włoskich, ale także laskowych, orzechów nerkowca, migdałów, zaś masa zyskuje bardzo ciekawy smak po dodaniu do niej domowego kremu z orzeszków ziemnych. Lekko słony smak przełamuje słodycz masy krówkowej. No bajka! Orzechów Ci w nim dostatek! ;)
Obejrzane: 508
Porcje: 18
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 8 szt migdałów
  • 70 ml mocno zaparzonej kawy
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 150 g dobrego masła
  • 5 szt jajek
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 3 łyżki kremu z orzeszków ziemnych
  • 5 łyżek kajmaku
  • 1 łyżka budyniu krówkowego
  • 1 szt pomarańczy
  • 1 szt cytryny
  • 200 g orzeszków ziemnych solonych (100g) i niesolonych (100g)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 10 g oleju
  • 2 łyżki mleka

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

krem z orzeszków: do blendera wrzucić wszystkie orzeszki, cukier, dodać olej. Rozdrobnić na najwyższej mocy. Krem przełożyć do małej miseczki, schłodzić, aby krem stężał.

Krok 2

spód sernika: wszystkie rodzaje orzechów oraz migdały zblendować na drobno, dodać kawę, można dodać odrobinę cukru. Taką masą wylepić tortownicę (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec ok.10minut w 180C.

Krok 3

sernik: margarynę utrzeć na puch, powoli dodawać zmielony twaróg, miksować z 2 łyżeczkami kajmaku, dodawać po jajku. Zetrzeć skórkę z cytryny i z pomarańczy. Dodać krem z orzeszków ziemnych oraz budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Masę przelać na podpieczony spód. Piec 60minut w 170C. Studzić w otwartym piekarniku.

Krok 4

polewa: w rondelku podgrzać 3 łyżki kajmaku z 2 łyżkami mleka. Polać wystudzony sernik. Udekorować dowolnie.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×