MEGA drożdżówa z rabarbarem

Dodany przez: Monika Wiąckiewicz (więcej moich przepisów)

Wymagające ciasto, którego produkcja wymaga sporo czasu, ale mało wysiłku. Wszystko za nas robią drożdże! Naprawdę nalegam i namawiam na zrobienie tego cudaka - dzieciom można pokazać jakim wspaniałym i niezwykłym składnikiem są drożdże, jak pachną i jak działają :-)
Obejrzane: 1010
Porcje: 15
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

  • 1 masło
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 4 jajka
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 600-800 g rabarbaru
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • cukier puder do posypania
  • 60 g cukru
  • 80 g mąki
  • 50 g masła
  • pół aromatu arakowego

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Masło, mleko i cukier rozpuść w garnuszku (nie zagotuj!!), przestudź i do ciepłego dodaj jajka i wmiksuj je w masę. Dodaj pokruszone drożdże i wmieszaj je. Dodaj aromat arakowy.
Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw na 2 godziny w spokojne, ciepłe miejsce.

Krok 2

Rabarbar obierz, pokrój w 2 cm kawałki i zasyp je cukrem brązowym. Poczekaj trochę aż puści sok.

Rozgrzej patelnię i na gorącą wlej sok rabarbarowy i rabarbar - (ewentualnie zasyp dodatkowym cukrem) - pozostaw i CZUJNIE pilnując cały czas - odparuj sok. NIE PRZYPAL!!

Kruszonka:
Wymieszaj mąkę, masło i cukier. Niech się klei :-)

Krok 3

Do wyrośniętego, rzadkiego ciasta dodaj po kolei przesypując mąkę. Mieszaj ok 15 minut specjalnym mieszadłem w mikserze napowietrzając ciasto, aż będzie gładkie i będzie łatwo odklejało się od mieszadła. (Albo użyj męskiego ramienia, bo jest to troszkę wyczerpujące takie zagniatanie lepkiego ciasta).

Krok 4

Dużą i wysoką blachę (25x30x5 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nie ciasto. Rozłóż na nie rabarbar z ewentualnymi resztkami sosu karmelowego. Posyp kruszonką grubo lub drobno - tak jak lubisz.

Zakryj ściereczką i odłóż na ok 40 min. Uwaga! urośnie znacznie i będzie lekko leiste - więc ruszając je później uważaj, żeby go nie wylać przypadkowo!!

Krok 5

Piekarnik nagrzej do 120 stopni, wstaw ciasto i piecz ok kwadransa. Potem podkręć temperaturę na 170 stopni i piecz dodatkowe 20-30 min. Sprawdzaj po tych 20 minutach patyczkiem czy jest suchy.

Studź w otwartym piekarniku, posyp cukrem pudrem (który zapiekłam przez dosłownie 3 min pod grillową górną grzałką).

Jest prawdopodobne, że drożdże "pochłoną" cały wierzch - niech Cię to nie zdziwi.
Kroi ciasto jak będzie zimne, bo inaczej się rozsypie :-)

Krok 6

Życząc smacznego - WIEM, że będzie smaczne!!

acha!! można dodać jeszcze świeże, pokrojone na pół truskawki lub poziomki lub inne owoce sezonowe.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×