Oczy carycy
Składniki
- 6 białek
- 1.5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1.5 szklanki cukru
- 0.33 szklanki oleju
- 1 łyżka octu
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki kakao
- 0.33 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie kremu karpatkowego
- 1 opakowanie biszkoptów
- 2 opakowania galaretek
- kawa
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto I Białka ubić na sztywno razem z cukrem. Dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać. Ciasto II Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej i wszystko razem wymieszać. Na blaszkę wyłożyć na przemian jasne i ciemne ciasto. Przeciągnąć widelcem, aby powstały \"esy-floresy\". Upiec ciasto w temp 180 C przez około 30-35 minut. Galaretkę (2 op) rozpuścić w 0,5 l wody. Ciasto po upieczeniu i przestygnięciu przekroić na pół. Na jednej warstwie rozsmarować połowę kremu karpatkowego-na krem ułożyć biszkopty nasączone w kawie z amaretto. Pomiędzy biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę-na galaretkę wyłożyć druga połowę kremu-całość przykryć drugim plackiem.