Ciasto Oczy carycy

Dodany przez: msewka (więcej moich przepisów)

Przepis zaczerpnęłam z blogu mojekuchennesmaki. Bardzo fajne ciasto,które cieszy i smakiem i wyglądem.Idealne na święta.
Obejrzane: 9918
Porcje: 24
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Ciasto jasne - składniki 1-6, Ciasto ciemne - składniki 7 (żółtka jaj)-13

  • 6 białek
  • 1.5 szklanki cukru
  • 80 ml oleju
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 2 jajka całe
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 80 ml oleju

Masa, galaretka, biszkopty i nasączanie

  • 440 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • 25 dkg masła
  • 20 biszkoptów
  • 2 opakowania galaretki agrestowej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 125 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Białka ubiłam na sztywną pianę dodając pod koniec małymi porcjami cukier.Drewnianą łyżką ostrożnie i delikatnie wmieszałam mąkę ziemniaczaną i olej i ocet.

Krok 2

W drugim naczyniu ubiłam żółtka z cukrem na puszysty kogel mogel. Znów delikatnie drewnianą łyżką wmieszałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao a na koniec olej.

Krok 3

Blachę 25\40cm wyłożyłam papierem do pieczenia.Wylałam na spód jasne ciasto a na nie ciasto ciemne.Widelcem delikatnie przemieszałam od góry do dołu,tworząc kolorowe kleksy. Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika na 30 minut. Po wyjęciu wystudziłam i ostrym nożem przekroiłam wzdłuż na placki.

Krok 4

Galaretki obie rozpuściłam w 500 ml gorącej wody,dokładnie rozmieszałam i odstawiłam do wystygnięcia.

Krok 5

Kawę zalałam gorącą wodą,posłodziłam i także odstawiłam do wystudzenia.W oryginale była zwykła kawa ( 1 łyżeczka).

Krok 6

Budyń ugotowałam wraz z cukrem i cukrem wanilinowym i odstawiłam pod przykryciem (by wyeliminować kożuch na powierzchni) do wystudzenia . Zimny zmiksowałam z miękkim masłem (do masła dodawałam po łyżce budyniu).

Krok 7

Na blasze ułożyłam jedną połowę ciasta (górną-by wierzch ciast był równy) i posmarowałam połową masy budyniowej.

Krok 8

Biszkopty moczyłam w naparze kawowym i układałam ściśle obok siebie na budyniu.Moczyłam je króciutko,dosłownie włożyłam do kawy ,odwróciłam na drugą stronę i od razu wyjęłam.

Krok 9

Pomiędzy biszkopty wlewałam tężejącą galaretkę agrestową.Wstawiłam całość do lodówki,by galaretka stężała,po czym posmarowałam całość resztą masy budyniowej i przykryłam dolną częścią biszkopta

Krok 10

Przykryłam papierem do pieczenia i lekko równomiernie obciążyłam deską do krojenia.Wstawiłam do lodówki na ok. godzinę po czym polałam polewą czekoladową.Do polewy dodałam łyżeczkę namoczonej w wodzie i podgrzanej żelatyny,dzięki czemu polewa jest lśniąca,gładka i nie roztapia się na stole. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej a smaki doskonale się połączą a biszkopty będą wilgotne, rozpływające się w ustach.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×