Pączki dyniowe z maślankowym lukrem

Dodany przez: viridianka (więcej moich przepisów)

Dzięki dyni są lekko słodkie, delikatne, o cudownym złotym kolorze i o wiele dłużej utrzymują świeżość. Pięknie pachną pomarańczową skórką, wanilią i gałką muszkatołową, z którymi dynia rozumie się idealnie. Najlepszym ich wykończeniem jest lukier z dodatkiem maślanki.
Obejrzane: 1325
Porcje: 30
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 550 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 80 g cukru drobnego
  • 300 g puree z pieczonej dyni
  • skórka otarta z 1/2-1 pomarańczy
  • ziarenka z 1/2-1 laski wanilii
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 50-75 ml mleka
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • 2 łyżeczki gęstej śmietany
  • 100 g roztopionego masła
  • olej roślinny do smażenia
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki maślanki

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Drożdże rozpuścić w 50ml ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru oraz mąki, składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na 15-20 minut.

Krok 2

Resztę mąki przesiać do misy miksera, dodać lekko roztrzepane jajka, cukier, puree z dyni, skórkę pomarańczową, ziarenka waniliowe, gałkę muszkatołową, sól, śmietanę, wyrośnięty zaczyn i ew.25ml pozostałego mleka. Miksować kilka minut aż składniki się połączą. Następnie stopniowo dolewać masło i zagniatać 10-15 minut - ciasto będzie luźne, nie należy dosypywać mąki, w czasie wyrastania stanie się mniej klejące. Miskę nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2h w ciepłe miejsce.

Krok 3

Po tym czasie na stolnicy, podsypując mąką, rozpłaszczyć ciasto na grubość ok. 1-1,5 cm. Szklanką wycinać krążki o średnicy 6-7cm, a w każdym krążku dziurkę na środku za pomocą malutkiej foremki lub kieliszka. Powtarzamy czynność aż do wyczerpania ciasta, zagniatając resztki z wycinania. Pączki układać w ciepłym miejscu na podsypanej mąką stolnicy do porządnego napuszenia się na ok. 35-45 minut pod ściereczką.

Krok 4

Gotowe powinny być leciutkie i delikatne w dotyku. Każdy otrzepać z nadmiaru mąki, a następnie smażyć po 4-5 sztuk w oleju nagrzanym do temp. 175st.C po kilka minut z obu stron. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Pączki odsączać na ręczniczkach papierowych.

Krok 5

Jeszcze ciepłe lukrować (grzbietem łyżki utrzeć w miseczce przesiany cukier puder z maślanką do gładkości).

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×