Panforte

Dodany przez: Iwona Chmiel (więcej moich przepisów)

Panforte to tradycyjny włoski placek pełen orzechów, suszonych owoców, miodu i aromatycznych przypraw. By nabrało charakteru należy być cierpliwym i pozwolić mu dojrzeć. Po upieczeniu ciasto dobrze jest owinąć w folię spożywczą i przechowywać w ciemnym miejscu co najmniej dwa tygodnie. Przez ten okres ciasto nabierze niesamowitego smaku i nieco zmięknie. Zaletą ciasta jest to, że można go przechowywać miesiącami.
Obejrzane: 429
Porcje: 8
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

  • 100 g orzechów włoskich
  • 120 g migdałów
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 50 g rodzynek
  • 60 g fig
  • 60 g żurawiny
  • 50 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 180 g miodu
  • 110 g brązowego cukru
  • 0.25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0.25 łyżeczki kardamonu
  • 0.25 łyżeczki goździków
  • 0.25 łyżeczki cynamonu

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Orzechy i migdały grubo posiekać. Figi pokroić w drobną kostkę. Mąkę i kakao przesiać i wymieszać z bakaliami.

Krok 2

Miód wlać do niewielkiego rondelka. Dodać cukier i postawić na ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Całość gotować chwilę, aż miód zgęstnieje i lekko ściemnieje.

Krok 3

Gotowy miód stopniowo wlewać do mąki i bakalii. Dokładnie wymieszać.

Krok 4

Masę wyłożyć na tortownicę o średnicy 20 cm i za pomocą wilgotnych dłoni docisnąć masę do blaszki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 40 minut.

Krok 5

Gotowe ciasto schłodzić, zawinąć w folię spożywczą i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×