Paris-brest
Składniki
ciasto
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 120 g masła
- 1 łyżka cukru
- 4 jajka
krem
- 500 ml mleka
- 100 ml kremówki 36%
- 200 g mascarpone
- 80 g cukru
- 50 g mąki
- 2 żółtka
- 0.5 laski wanilii
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: wodę, masło oraz cukier umieścić w rondlu i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać mąkę i mieszać energicznie łyżką, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto przełożyć do misy miksera i mieszać, wbijając kolejno po jednym jajku. Masa powinna być gładka i jednolita. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na niej okrąg o średnicy 20 - 25 cm. Przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką lub przy pomocy łyżki wykładać niewielkie kulki według okręgu. Piec w 200ºC przez 30-40 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia i studzenia nie otwierać drzwiczek. Pozostawić na kilka godzin do całkowitego wystudzenia w piekarniku. Zimne ciasto przekroić ostrym nożem tak aby powstały dwa blaty i przełożyć je kremem. Na wierzch ułożyć uprażone płatki migdałów, całość oprószyć cukrem pudrem.
Krok 2
Krem: żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, na koniec dodać mąkę, połączyć. Mleko zagotować i dodać do niego masę jajeczną. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając, gotować przez 10 minut. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać wanilię, mascarpone i wymieszać. Masę ze śmietany i serka dodać do zimnego kremu i dokładnie połączyć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na przekrojony blat ciasta.
Smacznego! :)