Pastelowy sernik
Składniki
Spód:
- 100 g ciastek degistive
- 50 g masła
- Masa serowa:
- 350 g twarogu
- 450 ml kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1.5 łyżki galaretki niebieskiej
- 1.5 łyżki galaretki żółtej
- 1.5 łyżki galaretki różowej
- 1.5 łyżki galaretki różowej
Wierzch:
- 100 g twarogu
- 200 ml kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- laska wanilii
- 1 łyżeczka żelatyny
- cukrowe confetti
Przygotowanie:
Krok 1
Spód:
Ciastka rozdrabniamy. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Gotowym spodem wykładamy dno tortownicy o średnicy 20 cm. Dokładnie wyrównując i dociskając. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 2
Masa serowa:
Kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach - każdą w 70 ml gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do ostygnięcia. Robimy to w odstępie czasu. Jedna warstwa potrzebuje do zastygnięcia około 10-15 minut w zamrażalniku. W czasie kiedy jedną warstwę schładzamy, przygotowujemy kolejną galaretkę. W drugiej misce miksujemy ser (mielonego w wiaderku) i dodajemy do niego ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Masę dzielimy na trzy równe części. Do każdej dodajemy ostudzoną, płynną galaretkę i dokładnie mieszamy. Na schłodzony spód wykładamy pierwszą warstwę. Wstawiamy na kilkanaście minut do zamrażalnika. Dzięki temu galaretka szybko zastygnie. Powtarzamy czynność z kolejnymi warstwami. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia wszystkich warstw.
Krok 3
Wierzch:
Żelatynę rozpuszczamy w 4-5 łyżach gorącej wody. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Do kremówki dodajemy ziarenka wanilii i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy. Śmietanę dodajemy do sera (mielonego w wiaderku), na koniec łączymy z wystudzoną żelatyną. Gotową masę wylewamy na wierzch sernika. Masa powinna bardziej przypominać gęsty krem niż galaretkę. Całość schładzamy w lodówce. Po schłodzeniu dekorujemy kolorową posypką.