Pastelowy sernik

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Jest kolorowo i pastelowo... a do tego tak lekko i pysznie. Serniczek zrobiłam na powitanie mojego syna, który po trzech tygodniach pobytu w Polsce nareszcie wraca do domu. Do końca nie wiem, czy można ten deser nazwać sernikiem, gdyż jest tak lekki i delikatny jak ptasie mleczko.
Obejrzane: 1331
Porcje: 12
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Spód:

  • 100 g ciastek degistive
  • 50 g masła
  • Masa serowa:
  • 350 g twarogu
  • 450 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1.5 łyżki galaretki niebieskiej
  • 1.5 łyżki galaretki żółtej
  • 1.5 łyżki galaretki różowej
  • 1.5 łyżki galaretki różowej

Wierzch:

  • 100 g twarogu
  • 200 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • laska wanilii
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • cukrowe confetti
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Spód:
Ciastka rozdrabniamy. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Gotowym spodem wykładamy dno tortownicy o średnicy 20 cm. Dokładnie wyrównując i dociskając. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Krok 2

Masa serowa:
Kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach - każdą w 70 ml gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do ostygnięcia. Robimy to w odstępie czasu. Jedna warstwa potrzebuje do zastygnięcia około 10-15 minut w zamrażalniku. W czasie kiedy jedną warstwę schładzamy, przygotowujemy kolejną galaretkę. W drugiej misce miksujemy ser (mielonego w wiaderku) i dodajemy do niego ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Masę dzielimy na trzy równe części. Do każdej dodajemy ostudzoną, płynną galaretkę i dokładnie mieszamy. Na schłodzony spód wykładamy pierwszą warstwę. Wstawiamy na kilkanaście minut do zamrażalnika. Dzięki temu galaretka szybko zastygnie. Powtarzamy czynność z kolejnymi warstwami. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia wszystkich warstw.

Krok 3

Wierzch:
Żelatynę rozpuszczamy w 4-5 łyżach gorącej wody. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Do kremówki dodajemy ziarenka wanilii i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy. Śmietanę dodajemy do sera (mielonego w wiaderku), na koniec łączymy z wystudzoną żelatyną. Gotową masę wylewamy na wierzch sernika. Masa powinna bardziej przypominać gęsty krem niż galaretkę. Całość schładzamy w lodówce. Po schłodzeniu dekorujemy kolorową posypką.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×