Pavlova z granatem

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Pavlova z granatem pięknie udekoruje stół i zachwyci smakiem gości. Delikatny krem mascarpone, krucha beza i soczyste owoce zniewalają zmysły. Pavlova z granatem zauroczy wiele podniebień.

Białka jajek ubijamy. Kiedy zaczną sztywnieć, zaczynamy dodawać po łyżce cukru pudru. Masa białkowa powinna być błyszcząca i sztywna. Na końcu dodajemy łyżeczkę soku z cytryny (opcjonalnie może być łyżeczka octu winnego). Piekarnik rozgrzewamy do 130 stopni, termoobieg. Na papierze do pieczenia odrysowujemy koło o średnicy 18-20 cm (wielkość zależna od nas czy chcemy wyższą czy szerszą Pavlovą). Bezę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 130 stopni na 30 minut, po czym obniżamy temperaturę do 100-110 stopni i suszymy bezę przez 2,5 -3 godziny. (Suszenie przez 3 godziny da nam pewność, że beza będzie sucha).      
Obejrzane: 7191
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Beza

  • 5 białek
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem

  • 250 g kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • granat
  • mięta
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Białka jajek ubijamy. Kiedy zaczną sztywnieć, zaczynamy dodawać po łyżce cukru pudru. Masa białkowa powinna być błyszcząca i sztywna. Na końcu dodajemy łyżeczkę soku z cytryny (opcjonalnie może być łyżeczka octu winnego).

Krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 130 stopni, termoobieg. Na papierze do pieczenia odrysowujemy koło o średnicy 18-20 cm (wielkość zależna od nas czy chcemy wyższą czy szerszą Pavlovą). Bezę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 130 stopni na 30 minut, po czym obniżamy temperaturę do 100-110 stopni i suszymy bezę przez 2,5 -3 godziny. (Suszenie przez 3 godziny da nam pewność, że beza będzie sucha).

Krok 3

Śmietanę ubijamy na sztywno. Mascarpone mieszamy z brązowym cukrem. Ubitą śmietanę przekładamy do mascarpone i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Krok 4

Masę mascarpone układamy na wystudzonej bezie. Dekorujemy owocami granatu i listkami mięty. Beza powinna trafić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Spowoduje to stężenie masy mascarpone i łatwiejsze jej krojenie. :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×