pełnoziarnista tarta z musem śliwkowym pod bezą

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 830
Porcje: 8
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

spód

  • 2 szt jajka
  • 50 g sezamu
  • 200 g płatków owsianych
  • 3 łyżki płynnego miodu

mus śliwkowy

  • 300 g śliwek
  • 60 g cukru
  • 3-4 łyżek masła
  • 1-2 szczypt mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 szt jajko
  • BEZA
  • 2 szt białka
  • 120 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Formę do tarty o średnicy 20 cm posmarować masłem. Płatki oraz sezam umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na drobny pył. Mieszankę przesypać do miski, dodać miód oraz jajka i dokładnie wymieszać. Masą równomiernie wypełnić formę do tarty dokładnie dociskając. Wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez ok. 20-25 minut na złoty kolor. Jeśli spód nadal będzie miękki przykryć formę folią aluminiową (aby nie przypaliły się brzegi) i piec jeszcze 5-10 minut. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i dostawić do całkowitego wystudzenia. Zdjąć obręcz.

Krok 2

Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie. Śliwki umyć, pokroić na ósemki i usunąć pestki. Owoce umieścić na patelni, zasypać cukrem, dodać imbir, masło i podgrzewać na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Całość dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut, do momentu aż owoce rozpadną się i zmiękną. Patelnię z musem zdjąć z palnika i odstawić na 10 minut do przestudzenia, a następnie dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem na gładką masę. Mus ponownie podgrzewać na średnim ogniu. Dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną mieszając i podgrzewać aż zgęstnieje. Gotowy mus przelać na wystudzony spód tarty i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Krok 3

Białka ubić na sztywną pianę. Kiedy masa będzie gotowa, stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Na koniec, cały czas miksując dodać sok z cytryny. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o dużym, okrągłym otworze i udekorować wierz tarty. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 250ºC z funkcją grilla na ok. 1-2 minuty. Cały czas pilnować czy beza się nie pali. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×