Piernik staropolski

Dodany przez: msewka (więcej moich przepisów)

Piernik dojrzewa ponad miesiąc. Piecze się co najmniej na tydzień przed świętami. Kombinacja piernika Macieja Kuronia i 2 innych przepisów.
Obejrzane: 683
Porcje: 30
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 2 szklanki płynnego miodu naturalnego
  • 25 dkg masła
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 1 kg mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 250 ml cukru
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 3 jajka duże
  • 750 ml powideł śliwkowych - najlepiej domowych
  • 15 dkg orzechów włoskich wyłuskanych
  • 10 dkg skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2 opakowania lukru w dwóch kolorach i posypkach

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Masło,miód i cukier podgrzać bardzo mocno w emaliowanym rondelku (niemalże do zagotowania).Wystudzić, wbić jajka,wlać mleko i dodać mąkę z sodą i przyprawą do piernika.Dobrze wyrobić (ja wyrabiałam ręką).Włożyć do emaliowanego naczynia, przykryć szczelnie ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na minimum miesiąc.

Krok 2

Po upływie tego czasu wrzucić do ciasta skórkę pomarańczową i pokruszone orzechy włoskie i wyrobić.Podzielić na 3 części i rozwałkować 3 placki na duże prostokątne blachy, wyłożone papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (termoobieg) i piec kolejno placki po ok.20 minut.Wystudzić.

Krok 3

Przełożyć je powidłami śliwkowymi, docisnąć lub czymś obciążyć (ja na plackach położyłam deskę a na niej butelki z wodą mineralną). Po ok. 1/2 godziny można go już udekorować lukrem i posypką świąteczną.

Krok 4

Gdy lukier zastygnie szczelnie zawinąć w papier do pieczenia lub pergamin, owinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na minimum 4 dni (najlepiej ok.tygodnia) aby skruszał.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×