Piernikowe kostki dyniowe z masłem orzechowym i czekoladą
Składniki
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 szklanka cukru
- 0.5 szklanki oleju
- 0.33 szklanki mleka
- 1 szklanka purée z dyni
- 2 jajka
- 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 0.5 tabliczki czekolady
- 2 łyżeczki masła
- 3 łyżki masła orzechowego
- mała garść płatków śniadaniowych lion
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 170-180°C. Dwie foremki (18,5 x 9cm) , u mnie 20 x 20 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, przyprawę piernikową. Odstaw.
W dużej misce, widelcem, wymieszaj cukier, olej, mleko, dynię, jaja i wanilię.
Krok 2
Składniki mokre wlej do suchych delikatnie dokładnie połącz.
Wlej ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Roztop czekoladę z masłem nad parą. Zrób to samo z masłem orzechowym.
Na wierzchu masy rozprowadź masło orzechowe, wykonując ruchy okrężne, a następnie to samo zrób z czekoladą. Posyp garścią płatków "Lion" (karmel+czekolada)
Krok 3
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 40-45 min. , do momentu kiedy drewniany patyczek będzie suchy.
Po tym czasie, wyjmij ciasto, przez 15 min. pozwól mu “odpocząć”, następnie delikatnie wyjmij z foremki i ostudź.