Pijana śliwka
Składniki
Biszkopt czekoladowy
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 szt jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukieru wanilinowego
- 3 łyżki kakao
Krem, polewa
- 1 szklanka mleka
- 0.5 opakowania budyniu waniliowego
- 100 g masła
- 200 g suszonych śliwek węgierek
- 1 szklanka wódki
- 1 opakowanie czekolady mlecznej
- 1 opakowanie czekolady gorzkiej
- 5 łyżek mleka
Przygotowanie:
Krok 1
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać na zmianę żółtka i cukry ciągle ubijając ale już na mniejszych obrotach. Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao- połączyć. Wylać na formę 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 40 min w temperaturze 180'C.
Śliwki przełożyć do miski, zalać wódką- odstawić w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.
Zagotować 0.5 porcji mleka, dodać cukier. W pozostałej ilości mleka rozrobić budyń. Gotujące się mleko zestawić z ognia, dodać rozrobiony budyń- energicznie mieszać. Wstawić ponownie na ogień, gotować jeszcze chwilę ciągle mieszając. Ostudzić.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć, dodawać porcjami budyń. Ubić na puszysty krem.
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka.
Krok 2
Biszkopt czekoladowy przełożyć do formy wyłożonej folią aluminiową. Nasączyć wódką, której nie wsiąknęły śliwki. wyłożyć krem i ułożyć na nim śliwki. Polać czekoladą. Wstawić do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego ;)