Pisanki niespodzianki

Dodany przez: senninha (więcej moich przepisów)

Zaskakujący, intensywnie czekoladowy deser przełamany nutą soczystej pomarańczy. Podany jako klasyczne "jajka na twardo" zaskoczy gości - swoim ciekawym smakiem i... formą podania!
Obejrzane: 1164
Porcje: 10
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

  • 10 szt jajka (najlepiej białe)
  • 100 g czekolady gorzkiej (70% CACAO)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g masła
  • 0.75 szklanki cukieru brązowego
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki oleju
  • 1 łyżka soli
  • kilka kropel - ekstrakt pomarańczowy lub olejek
  • 1 szt otarta skórka z jednej pomarańczy
  • Mąka, ciut więcej niż pół szklanki

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

1. W umytych, osuszonych jajkach zrobić delikatnie za pomocą korkociągu lub ostrego nożyka dziurkę z jednej strony i powiększyć ją do wielkości około 0,5 cm. Następnie za pomocą wykałaczki należy usunąć ze skorupki białko wraz z żółtkiem.
Zawartość trzech jajek pozostawić w osobnej misce - będzie potrzebne do ciasta. Tak przygotowaną skorupkę przepłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka z zimną, osoloną wodą, tak aby do wnętrza skorupek również dostała się woda.
Zagotować i gotować 2-3 minuty. Po tym czasie wygotowane skorupki przelać zimną wodą i zostawić odwrócone dziurą w dół aż do całkowitego wyschnięcia.

Krok 2

2. W tym czasie przygotować ciasto.
Do szklanej misy należy wrzucić połamane w kostki czekolady i masło i postawić ją na garnku z gotującą się wodą. Od czasu do czasu mieszając pozwolić im się rozpuścić.
Gdy ładnie się połączą dodać brązowy cukier i mieszać aż do pozbycia się grudek. Zdjąć z kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
Do przestudzonego dodać przesianą mąkę, trzy jajka, kakao, ekstrakt pomarańczowy (w zależności od preferencji smakowych można dodać w minimalnej wersji 5-6 kropel lub więcej). Całość zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać otartą skórkę z pomarańczy i delikatnie połączyć z ciastem.

Krok 3

3. W wysuszone skorupki należy wlać odrobinę oleju i potrząsnąć nią, aby olej pokrył dobrze ścianki, po czym pozostały olej przelać do następnej skorupki. Dzięki temu jajka będą się lepiej obierać.
Do szprycy lub rękawa cukierniczego z cienką końcówką należy przełożyć ciasto i przez zrobione wcześniej dziurki napełniać nim skorupki. Należy pamiętać, że w trakcie pieczenia ciasto urośnie i nie należy napełniać nim jajek do pełna.
Gotowe, napełnione jajka należy włożyć do formy na muffinki robiąc wcześniej dla nich z folii aluminiowej osłonki - tak by jajko stało stabilnie, a ciasto się nie wylewało.
Włożyć do nagrzanego piekarnika w temp. 180 stopni na około 25 minut. Wyjąć, wystudzić.

Powstałą wcześniej dziurkę można "zamaskować" gęstym, białym lukrem.
Podawać wystudzone i obierać jak klasyczne jajka.
Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×