Placek makowy z musem z kwaśnej śmietany
Składniki
spód:
- 200g g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 100 g twarogu, jednokrotnie zmielonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szt jajka
- 30g g cukru
- 1 szczpyta soli
makowe nadzienie i mus z kwaśnej śmietany
- 200 g mielonego maku
- 500 ml mleka
- 100 g kaszy manny
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 400 g kwaśnej śmietany 18%
- 3 szt jajek
- 1 łyżka mleka skondensowanego słodzonego
Przygotowanie:
Krok 1
Spód:
Mąkę połączyć z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć palcami do powstania kruszonki. Dodać ser oraz jajko i szybko zagnieść w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć n kształt dysku i włożyć do zamrażalki na czas przygotowywania masy makowej.
Krok 2
Nadzienie makowe:
W ganku połączyć mleko, 150 g cukru i masło. Gotować do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników, następnie dodać mak, wymieszać i dosypać kaszę, mieszając cały czas. Całość gotować do momentu wyraźnego zgęstnienia masy- ok 5 minut. Zawartość garnka należy cały czas mieszać, ponieważ łatwo można wszystko przypalić! Gotową masę odstawić z ognia i zostawić na chwilę do przestudzenia. Następnie łyżkę nadzienia makowego dodać do 200 g śmietany i delikatnie wymieszać, po czym dodawać kolejne łyżki nadzienia, mieszając cały czas do połączenia, aż do skończenia się masy makowej.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni- grzanie góra- dół.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na omączonym blacie na duży okrąg, następnie wyłożyć ciastem całą tortownicę, przycisnąć do dna i boków oraz zostawić trochę ciasta, aby wystawała ponad brzegi( to zapobiegnie przed zapadnięciem się boków ciasta, podczas pieczenia). Dno ciasta nakłuć widelcem, a następnie wylać nadzienie makowe na ciasto. Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut. W tym czasie zrobić mus ze śmietany.
Krok 3
Mus z kwaśnej śmietany
Żółtka połączyć ze śmietaną oraz mlekiem. Do miski dodać białka oraz szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę, następnie powoli dodawać 50 g cukru, ubijając cały czas do otrzymania gęstej i błyszczącej masy. Pianę delikatnie dodawać partiami do mikstury jajeczno- śmietanowej, uważając aby nie zniszczyć piany.
Ciasto wyjąć z piekarnika i bardzo ostrożnie odkroić nadmiar ciasta, wystający ponad brzegami formy, następnie na masę makową wylać mus śmietanowy, wyrównać i ponownie wsadzić do piekarnika, zmniejszając od razu temperaturę do 170 stopni. Ciasto piec ok 20- 25 minut aż mus będzie miał złoty kolor. Mus podczas pieczenia mocno urośnie, a potem lekko opadnie, tak powinno być. Gotowe ciasto zostawić w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiami do ostudzenia, następnie wyjąć i zostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia. Zimne ciasto wstawić na całą noc do lodówki, następnego dnia podawać.