Placek z ananasem
Składniki
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 80 g cukru pudru
- jajko
- 1 puszka ananasa
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę, masło, cukier puder i jajko umieścić w misie lub na stolnicy. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Całość podzielić na dwie równe części. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć jedną część. Rozwałkować między dwoma arkuszami papieru pieczenia i wyłożyć formę do tarty o średnicy 20 cm. Plastry ananasa odsączyć z soku. Ułożyć na cieście w formie. Wyjąć z zamrażarki drugą połowę ciasta. Również ją rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przykryć nim owoce. Nadmiar ciasta zawinąć w dekoracyjny wałek. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto piec w 200ºC przez 30 minut do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Ostudzone ciasto wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.