Polska piękna jesień!

Dodany przez: Jaczosnek (więcej moich przepisów)

Proste, kolorowe, zdrowe danie z polskich sezonowych warzyw. Wygląda pięknie, smakuje wyśmienicie i lekko. Polecam serdecznie!
Obejrzane: 492
Porcje: 6
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

kruche ciasto na tartę

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • szczypt cukru

samo sedno tarty

  • 1 czerwona cebula
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 opakowanie szpinaku fit&easy
  • 400 ml smietanki 30% do sosów
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól/pieprz do smaku
  • 5 łyżek mąki
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie.
Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Wymieszać palcami i połączyć składniki na gładką masę.

Krok 2

Powoli zgarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję.
Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta.

Krok 3

Wewnętrzną stroną dłoni ugniatać ciasto, aż będzie gładkie.
Uformować z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki.

Krok 4

Następnie należy umyć i pokroić wszystkie warzywa na półcentymetrowe paski, którymi wypełnia się tartę.

Krok 5

Ciasto należy rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nimi formę do tart, nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać fasolę w celu obciążenia ciasta.
Piec bez nadzienia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 min.

Krok 6

Po 20 minutach wyciągnąć ciasto z piekarnika, chwilę przestudzić, tak żeby przy układaniu warzywnych składników nie poparzyć się.

Krok 7

W tym czasie należy zrobić bardzo prostą zalewę ze śmietany, jajka, mąki, czosnku, soli i pieprzu lub swoich ulubionych przypraw. Wystarczy wszystkie składniki połączyć ze sobą, na końcu dodając mąkę( 5-6 łyżek stołowych)

Krok 8

Na cieście wykładamy liście szpinaku, zalewamy wszystko naszą śmietankową zalewą i układamy warzywa.

Krok 9

Całość pieczemy 40/45 minut w 180 stopniach, w piekarniku z termoobiegiem.

Krok 10

Tartę kroimy na 6 trójkątów, możemy podać ją na szpinaku pokropionym sosem z oliwy, musztardy, miodu i soku z cytryny.

Krok 11

SMACZNEGO!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×