Przekładaniec
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki tortowej
- 7 żółtek
- 2 opakowania drożdży granulowanych
- 0.5 szklanki masła
- 300 ml mleka
- 80 g cukru
- jajko
- 2 łyżki mleka
Dwa rodzaje nadzienia
- 600 g powideł śliwkowych
- 150 g suszonych śliwek
- 0.5 szklanki rodzynek
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka masła
- 500 g twarogu sernikowego
- 80 g cukru
- żółtko
- jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Krok 1
Bardzo pomocny będzie, oprócz zwykłego, wałek do makaronu- taki bez ruchomych uchwytów. Wszystkie składniki masy śliwkowej (powidła, śliwki - bez pestek, rodzynki, masło i łyżkę cukru) wymieszać w rondelku. Zagotować i smażyć na małej mocy palnika przez 20 minut, często mieszając. Przykryć, zostawić w temperaturze pokojowej do następnego dnia.
Krok 2
Mąkę pszenną, tortową wymieszać z drożdżami w misce robota. Wlewać mleko, cały czas mieszając. Masa będzie bardzo gęsta, ale robot powinien sobie poradzić. Gdy jest równomiernie wymieszana, odstawić ją w misce robota, przykrytą, w ciepłym miejscu na godzinę. Po tym czasie dodać masło (sklarowane, roztopione, wystudzone) i wstępnie zagnieść dłonią. Następnie wyrabiać za pomocą robota, aż ciasto będzie gładkie. Żółtka ubić z cukrem na pulchną masę. Dodać je do ciasta i tak jak poprzednio- zagnieść wszystko wstępnie dłonią. Włączyć mieszadło robota i wyrabiać tak długo, aż masa będzie się odklejać od miski robota. Trwa to 15- 20 minut. Ciasto odstawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W tym czasie zrobić masę serową:
Żółtko i jajko ubić z cukrem na pulchną masę. Dodać partiami ser, cały czas ubijając. Na koniec dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Bardzo dokładnie wymieszać.
Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie i podwoi objętość, nadaje się do rozwałkowania.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni bez termoobiegu.
Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Nadmiar mąki z torownicy wyrzucić. Stolnicę posypać mąką (nie żałując, mąki musi być na tyle dużo, by ciasto nie przyklejało się do stolnicy). Rozwałkować pierwszy placek ciasta (w sumie ma ich być pięć). Dużą garść ciasta położyć na stolnicy. Posypać ciasto mąką, wałek natrzeć mąką i rozwałkować cienko. Placek powinien być trochę większy niż średnica tortownicy. W trakcie wałkowania bardzo uważać, żeby ciasto nie przykleiło się do stolnicy lub do wałka. W razie potrzeby podsypać mąką. Placek nawinąć na wałek do makaronu i przenieść go na dno tortownicy, przykrywając je ciastem możliwie równomiernie. Na placku układać łyżką naprzemiennie dwa rodzaje nadzienia: bliżej brzegów ułożyć krąg z masy śliwkowej, równolegle (bliżej środka) krąg masy serowej, w środku kółko masy śliwkowej. Pomiędzy kręgami nadzienia zostawiać mały odstęp.
Rozwałkować następny placek, przenieść do tortownicy, przykrywając poprzedni oraz znajdujące się na nim nadzienia. Układać masy ponownie, odwracając kolejność- teraz masa serowa powinna tworzyć zewnętrzny krąg.
Powtórzyć powyższe czynności jeszcze dwa razy. Piątym plackiem przykryć nadzienie i posmarować go jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka.
Wstawić do piekarnika i piec przez 1/2 godziny. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni. Jeśli wierzch ciasta jest dobrze zarumieniony, przykryć tortownicę arkuszem papieru do pieczenia, bo inaczej wierzch się przypali. Piec dalej przez 45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Odstawić do wystudzenia.
Krok 3
Ciasto zaraz po upieczeniu jest "wydęte". Gdy ostygnie, wierzch opadnie. Wszystko w porządku- tak ma być- wyrównywanie się powierzchni nie świadczy o zakalcu.