Pupa białego zajączka

Dodany przez: Angelika i Monika - Candy Pandas (więcej moich przepisów)

Pupa białego zajączka to przepis na deser bez glutenu i białego cukru ! Wbrew pozorom jest bardzo łatwy do wykonania. Torcik z pewnością ucieszy gości, gdy pojawi się na świątecznym stole. Pupa białego zajączka - nazwa, którą łatwo zapamiętasz!
Obejrzane: 1452
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Biszkopt - pupa

  • 5 jajek
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 70 g skrobi kukurydzianej
  • 30 g kakao
  • 100 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt - łapki i ogonek

  • 3 jajka
  • 90 g mąki kukurydzianej, skrobi
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki ksylitolu
  • proszek do pieczenia
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kremy:
1) -800g serka homogenizowanego
-ksylitol lub inna substancja słodząca
-3 łyżeczki pasty waniliowej

2) – jogurt grecki

Czekoladowa ziemia
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
-4 łyżki kakao
-1 małe jajko
-1 łyżeczka oleju kokosowego
-2 łyżki napoju roślinnego (lub mleka)
-3 łyżki ksylitolu lub innej substancji słodzącej.

Krem zielona trawa
-1 awokado
-1 banan
-duża garść świeżego szpinaku
-ksylitol lub inna subst. słodząca

Dodatkowo
-2 łyżeczki soku z buraka+ domowy marcepan+ mąka ryżowa (łapki)
-woda+ sok z cytryny+ ksylitol (do nasączania blatów)
-domowy dżem porzeczkowy/jagodowy/wiśniowy
-wiórki kokosowe

Krok 2

KREMY
1) Serki wymieszać i odsączyć od serwatki wykładając je na papierowy ręcznik umieszczony na sitku. Czas odsączania około 6 godzin. Po tym czasie wymieszać ser z pastą waniliową i ksylitolem.
2) Jogurt grecki również odsączyć.

Krok 3

Uwaga: Biszkopt - pupa - miska śr: 18 cm, wys: 7 cm, biszkopt - łapki i ogonek - keksówka 24x11 cm.
Biszkopty wykonać, jak na zdjęciu. Część służąca za pupę zająca podzielić na 3 blaty. Z biszkoptu w keksówce wyciąć łapki, a z muffinki uformować ogonek.
Każdy z blatów nasączyć wodą z cytryną. Przełożyć dżemem i kremem waniliowym (1). Całość pokryć kremem z jogurtu greckiego (2) i obficie posypać wiórkami kokosowymi.
Składniki na łapki zagnieść w odpowiadających nam proporcjach. Uformować odpowiednie kształty i przykleić na krem do tortu.

Krok 4

CZEKOLADOWA ZIEMIA
Ksylitol rozpuścić w ciepłym napoju roślinnym lub mleku. Zagnieść z resztą składników i piec w formie pokruszonej około 15 minut w 180’C. Po wystudzeniu ułożyć okruchy wokół tortu.

Krok 5

ZIELONY KREM TRAWA
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Przełożyć krem do szprycy i udekorować wokół tortu tworząc trawkę.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×