Puszyste ciasto bananowo-dyniowe ze skórką pomarańczy
Składniki
- 2 jajka
- 0.75 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mielonej wanilii
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
- 1 przejrzały banan
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 0.5 szklanki puree z upieczonej dyni (po zmiksowaniu z bananem powinna być pełna szklanka musu)
- 0.33 szklanki oleju
- 1 i 2/3 szklanek mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- czarny sezam do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Blendujemy dynię z bananem i sokiem pomarańczowym, do ciasta użyjemy 200 g, reszta jest pyszna jako dodatek do kawałka ciasta (zamiast bitej śmietany;-)) Polecam.
Przesiewamy do miski mąkę z proszkiem, sodą i solą.
Krok 2
W drugim naczyniu miksujemy jajka z cukrem i wanilią na puszystą jasną masę. Cieniutką strużką wlewamy olej i dalej miksujemy. Dodajemy startą skórkę pomarańczy i 1/3 musu dyniowo-bananowego. Dosypujemy 1/3 mąki i dalej miksujemy i tak na zmianę trochę musu i część mąki + sok z pomarańczy. Na koniec wsypujemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i dalej już mieszamy łyżką.
Wykładamy masę do formy 20 cm, posmarowanej tłuszczem i obsypaną odrobiną mąki.
Posypujemy wierzch sezamem.
Krok 3
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (termoobieg) na drugiej półce od dołu.
Po 35 minutach sprawdzamy patyczkiem, powinno być upieczone.
Studzimy chwilę w formie, wyjmujemy na kratkę i studzimy całkowicie.
To teoria bo ja ukroiłam lekko ciepłe i nic się nie stało ;-)
Można polać syropem w którym gotowaliśmy skórkę pomarańczy, dodać cząstki pomarańczy i skórkę.