Rolada flaga amerykańska – roll cake

Dodany przez: bernika (więcej moich przepisów)

Nie ma jak sobie dobrze zagospodarować wolną sobotę, ja to potrafię :) ale tak na serio gdy zobaczyłam ten konkurs postanowiłam upiec coś szczególnego, ciasto, które jest kwintesencją marzeń mojej córki. Buty NB i podróż do Nowego Jorku. Podroży to ja jej za szybko nie zasponsoruję ale o buty zawalczę... a podróż niech ona już sobie kiedyś sama zrealizuje.
Obejrzane: 100
Porcje: 9
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Flaga

  • 75 g masła
  • 0.75 szklanki cukru pudru
  • 2 szt białka jaj
  • 0.75 szklanki mąki
  • 1 szczpyta czerwonego barwnika spożywczego w żelu lub proszku
  • 1 szczpyta niebieskiego barwnika spożywczego w żelu lub proszku
  • 2 łyżeczki mąki

ciasto i nadzienie

  • 4 szt jajka
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki wody
  • 0.33 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szczpyta soli
  • 0.25 szklanki cukru pudru
  • 110 g serka naturalnego kanapkowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 szt fix do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka posiekanych truskawek
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Prace nad ciastem należy zacząć od przygotowaniu sobie szablonu flagi amerykańskiej dopasowanego do używanej blachy. Szablony można pobrać stąd. https://www.flickr.com/photos/pasdebasque15/18722604746/sizes/o/ - góra i https://www.flickr.com/photos/pasdebasque15/18722604746/sizes/o/ - dół. Wydrukowany szablon ułożyć w formie, przykleić taśmą klejącą, żeby w trakcie nakładania warstw się nie przesunął. Przykryć arkuszem białego papieru do pieczenia, dzięki czemu bez problemu odwzorujemy flagę. Dodatkowo papier do boków blachy przykleić taśmą klejącą.

Krok 2

Przygotować ciasto na flagę. Miękkie masło utrzeć na gładką masę. Dodać cukier puder, dalej ucierać aż powstanie jednolita masa. Ucierając dodawać po jednym białku, a na końcu wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Worek do dekoracji z końcówką dekoracyjną z małym otworem napełnić 2 łyżkami ciasta. Ostrożnie ciastem napełnić gwiazdy wg szablonu. Blachę wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Resztę ciasta podzielić na pół. Do jednego dodać odrobinę niebieskiego barwnika i łyżeczkę mąki. Wymieszać. Do drugiego dodać odrobinę barwnika czerwonego i łyżeczkę mąki. Wymieszać.

Krok 3

Niebieskie ciasto włożyć do worka dekoracyjnego z końcówką najlepiej szeroką i płaską. Wyjąć blachę z zamrażalnika. Boki kawałka, który będziemy barwić na niebiesko obkleić taśmą malarską tak by przy nakładaniu nie zabrudzić tych pasków, które będziemy malować na czerwono. Na gwiazdki nałożyć ostrożnie niebieskie ciasto, wyrównać. Zdjąć przyklejone paski. Włożyć na 10 minut do zamrażalnika.

Krok 4

Czerwone ciasto włożyć do worka z tą samą szeroką końcówka. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i ostrożnie nałożyć czerwone pasy, tak by nie pomalować niebieskiego kawałka. Włożyć ciasto do zamrażalnia na 10. W tym czasie przygotować ciasto na roladę.

Krok 5

Rozgrzać piekarnik do 175 st. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż masa będzie sztywna i szklista.
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodać łyżeczkę soku z cytryny i olej. Wymieszać delikatnie. Mąkę przesiać do miski. Cały czas miksując dodać mąkę na 3 razy. 1 porcję z łyżeczką wody, 2 porcje z łyżeczką wody i łyżeczką cytryny, 3 porcję z łyżeczką wody. Ubite białka dodać do masy, delikatnie wymieszać.

Krok 6

Wyjąć blachę z zamrażalnika. Odkleić elementy taśmy klejącej. Na flagę wylać równomiernie ciasto. Wstawić ciasto do piekarnika na 15 minut.

Krok 7

Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć papierem do góry na ściereczkę wysypaną delikatnie cukrem pudrem. Zdjąć powoli papier. Przykryć nową ściereczką i ostrożnie odwrócić ciasto flagą na dno. Roladę ze ściereczką zwinąć, wzdłuż krótszego boku zaczynając od boku z niebieskim fragmentem flagi. Pozostawić na 20 minut. Ważne jest żeby wszystko robić, kiedy rolada jest jeszcze gorąca. Nie czekamy aż ostygnie!

Krok 8

Przygotować nadzienie. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać fix. Wymieszać. Zmniejszyć obroty i wmieszać serek oraz cukier puder.

Krok 9

Rozchylić środek rolady i posmarować nadzieniem, tyle żeby jej nie przepełnić. Jeśli kremu damy za dużo to przy zwijaniu może nam pęknąć. Krem posypać kawałkami truskawek. Ponownie zwinąć roladę, już bez ściereczki. Wstawić na 30 minut do lodówki. Smacznego.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×