Rolada kokosowa
Składniki
Biszkopt
- 3 jajka
- 50 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 8 łyżek likieru kokosowego
- 5 łyżek wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Krok 1
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę, stopniowo dodawać cukier. Dodawać żółtka, jedno po drugim, nie przerywając ubijania.
Krok 2
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodać do masy jajecznej.
Krok 3
Masę przełożyć do formy o wymiarach 43 x 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 4
W tym samym czasie przygotować lniany ręcznik, oprószyć go drobnym cukrem.
Krok 5
Blachę wyjąć z piekarnika, odwrócić spodem do góry. Ciasto wyłożyć na ręcznik, usunąć papier do pieczenia. Roladę, razem z ręczniczkiem, zwinąć wzdłuż dłuższego boku, wystudzić.
Krok 6
Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i likierem kokosowym. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Roladę odwinąć i usunąć ręcznik. Na biszkopt wyłożyć krem, zawinąć w ten sam sposób, jak poprzednio. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i obsypać wiórkami kokosowymi. Smacznego :)