Rolada makowo-jabłkowa, bezglutenowa

Dodany przez: bibliasmakow.pl (więcej moich przepisów)

Nie wierzyłam, że to się uda… Rolada na mąkach bezglutenowych? Będzie się kruszyć i sypać jak diabli! Ale to było marzenie dziecka, takie ciacho jak w bajce, rolada z makiem, zwinięty ślimaczek, z błyszczącą polewą. Cóż… trzeba działać. Naprawdę nie miałam pomysłu, korzystając z całego dotychczasowego doświadczenia, trochę po omacku zabrałam się za dzieło. Oto jest;).
Obejrzane: 1423
Porcje: 12
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 3 daktyle
  • 1,5 łyżki siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1 szklanka mleka z orzechów laskowych (lub innego roślinnego)
  • 2 łyżki mleka sojowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki jaglanej
  • 1 łyżka mąki quinoa
  • 1,5 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 1/2 łyżki stewii/ksylitolu, ewentualnie miodu lub syropu z agawy

Masa i dekoracja

  • 2 szklanki maku
  • 1 szklanka rodzynek
  • 3 łyżki syropu daktylowego
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 1 łyżka płatków migdałów
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Daktyle namoczyć w gorącej wodzie (tyle, żeby przykryć daktyle). Siemię ugotować w 1/2 szklanki wody aż zrobi się miękkie i kleiste. Zmiksować z daktylami na gładką masę. Dodać wszystkie inne składniki i wyrobić gęste, gładkie ciasto.

Krok 2

Piekarnik na 150˚C.
Na blachę przykrytą papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i rozsmarować w kształt prostokąta. Wstawić do piekarnika i piec około 15-20 minut, aż się zetnie i zgęstnieje, ale wciąż będzie miękkie.

Krok 3

Mak sparzyć wrzątkiem, odcedzić, zmielić lub zmiksować. Dodać rodzynki i syrop daktylowy, wymieszać. Jabłka obrać i oczyścić z pestek, pokroić na kawałki i z odrobiną wody dusić na patelni aż będą miękkie, zmiksować i wymieszać z makiem.

Krok 4

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, nałożyć masę makową zostawiają jeden, dłuższy brzeg wolny. Wzdłuż dłuższego brzegu zwinąć roladę w stronę tego bez masy, zawinąć w ścierkę i pozostawić do ostudzenia. Dzięki temu rolada zachowa wilgoć, a ciasto nie zacznie pękać.

Krok 5

Miód zagotować aż zakipi, zdjąć z ognia, posmarować wierzch rolady, posypać płatkami migdałów.
Pisałam już, że pyszne?:)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×