Rolada Yule Log
Składniki
ciasto
- 0.5 szklanki mąki tortowej
- 0.25 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.25 łyżeczki soli
- 0.5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 0.25 szklanki mleka
- cukier puder
nadzienie i polewa
- 2 szklanki kremówki
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 140 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- masa cukrowa
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach 40x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Ubić cukier z żółtkami na lekką, puszysta masę. Na przemian dodawać do niej sypkie składniki i mleko. W osobnym naczyniu ubić na sztywno biała. Dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć na blaszkę i piec 15-20 minut aż stwardnieje. Czystą ścierkę kuchenną oprószyć obficie cukrem pudrem. Wyłożyć na nią upieczone ciasto. Usunąć papier do pieczenia. W razie potrzeby wyrównać brzegi. Zrolować ciasto razem z ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić podwiniętym brzegiem do dołu do wystygnięcia.
Krok 2
Ubić szklankę kremówki z cukrem na sztywna masę. Rozwinąć ciasto i posmarować je bitą śmietaną. Pozostawić brzegi około 2cm. Ponownie zwinąć ciasto. Umieścić na półmisku podwiniętym brzegiem do dołu. Polewa:W rondelku umieścić pozostałą kremówkę, czekoladę i masło. Energicznie mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić. Stężałą polewą posmarować wierzch i boki rolady. Udekorować ozdobami z masy cukrowej i oprószyć cukrem pudrem.