Trzej Królowie
Składniki
Zaczyn
- 80 g mąki pszennej
- 50 ml mleka
- skórka z pomarańczy
- 5 g drożdzy
Ciasto właściwe
- 120 g cukru
- skórka z pomarańczy
- skórka z cytryny
- 80 ml mleka
- 15 g drożdży
- laska cynamonu
- 60 g masła
- 2 jajka
- 30 g esencji pomarańczowej
- 340 g mąki pszennej
- sól
- jajko
- płatki migdałowe
- owoce kandyzowane
- cukier puder
Przygotowanie:
Krok 1
Wieczorem, dzień przed pieczeniem ciasta, nastawiamy zaczyn. Drożdże rozpuszczamy w mleku. Dodajemy mleko, skórkę z jednej pomarańczy i mieszamy. przykrywamy i odstawiamy do przefermentowania do następnego dnia, na około 12 godzin. Mleko przeznaczone do ciasta właściwego wlewamy do garnuszka. Dodajemy cynamon, startą skórkę z cytryny i pomarańczy i podgrzewamy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Garnuszek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Następnego dnia z mleka wyjmujemy cynamon.
Krok 2
Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta właściwego i przy pomocy miksera wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do wyrastania. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na omączony blat, odgazowujemy i formujemy z niego rulon o długości mniej więcej 50 cm. Układamy go na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i robimy wieniec, łącząc dokładnie dwa końce ciasta. Ciasto malujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 60- 80 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, malejemy je jajkiem. Po raz kolejny, posypujemy kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu, przez 30 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce, a gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem.