Trzej Królowie

Dodany przez: Kulinarne przygody Gatity (więcej moich przepisów)

Dziś święto Trzech Króli. W Hiszpanii z tej okazji piecze się tradycyjne ciasto drożdżowe, roscón de Reyes Magos. Ciasto można podać samo, posypane cukrem pudrem lub nadziane bitą śmietaną, kremem czy też masą migdałową. Jest bardzo puszyste, intensywnie pachnie cytrusami, a podczas pieczenia rośnie jak oszalałe. Jak widać po odkrojonym kawałku, moje ciasto zostało pokrojone, jak było jeszcze ciepłe... Nie mogliśmy się oprzeć :-). Hiszpańska tradycja nakazuje umieścić w cieście fasolę lub pieniążek, temu kto go znajdzie przez cały nadchodzący rok będzie dopisywała pomyślność.
Obejrzane: 501
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Zaczyn

  • 80 g mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • skórka z pomarańczy
  • 5 g drożdzy

Ciasto właściwe

  • 120 g cukru
  • skórka z pomarańczy
  • skórka z cytryny
  • 80 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • laska cynamonu
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 30 g esencji pomarańczowej
  • 340 g mąki pszennej
  • sól
  • jajko
  • płatki migdałowe
  • owoce kandyzowane
  • cukier puder
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wieczorem, dzień przed pieczeniem ciasta, nastawiamy zaczyn. Drożdże rozpuszczamy w mleku. Dodajemy mleko, skórkę z jednej pomarańczy i mieszamy. przykrywamy i odstawiamy do przefermentowania do następnego dnia, na około 12 godzin. Mleko przeznaczone do ciasta właściwego wlewamy do garnuszka. Dodajemy cynamon, startą skórkę z cytryny i pomarańczy i podgrzewamy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Garnuszek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Następnego dnia z mleka wyjmujemy cynamon.

Krok 2

Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta właściwego i przy pomocy miksera wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do wyrastania. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na omączony blat, odgazowujemy i formujemy z niego rulon o długości mniej więcej 50 cm. Układamy go na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i robimy wieniec, łącząc dokładnie dwa końce ciasta. Ciasto malujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 60- 80 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, malejemy je jajkiem. Po raz kolejny, posypujemy kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu, przez 30 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce, a gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×