Rose cake

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Cudowny tort rose cake ozdobiony różowymi różami, a w środku granatowy.
Obejrzane: 810
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

biszkopt

  • 4 szt jajek (żółtka oddzielone od białek)
  • 0.5 szklanki mąki pszennej
  • 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0.5 szklanki cukru
  • granatowy barwnik

krem (do przełożenia)

  • 500 ml kremówki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 20 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • czerwony barwnik
  • 250 ml kremówki 36%
  • 500 g mascarpone
  • 30 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • czerwony barwnik
  • 150 ml mocnego napary z kawy
  • 2 łyżeczki cukru
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Biszkopt: białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie sztywna, wbijać po jednym żółtku. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki z barwnikiem Dokładnie połączyć. Ciasto przelać do formy o średnicy 20 cm (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą). Piec w 180ºC przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika upuścić kilka razy na podłogę aby wierzch biszkoptu był płaski. Wystudzić i przeciąć na 5 równych blatów.

Krok 2

Poncz: zaparzyć kawę, posłodzić i odstawić do wystudzenia. Zimnym naparem z kawy nasączac każdy biszkopt.

Krok 3

Krem do przełożenia: mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i barwnikiem. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do serka, dokładnie wymieszać. Całość wstawić do lodówki na 30 minut. Blaty tortu przełożyć cienkimi warstwami kremu, pokryć jego wierzch oraz boki.

Krok 4

Krem do dekoracji: Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i barwnikiem. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do serka, dokładnie wymieszać. Całość wstawić do lodówki na 30 minut. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką Wilton 1M i dekorować ściany tortu różami. W ten sam sposób udekorować wierzch ciasta.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×