Rose cake
Składniki
biszkopt
- 4 szt jajek (żółtka oddzielone od białek)
- 0.5 szklanki mąki pszennej
- 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0.5 szklanki cukru
- granatowy barwnik
krem (do przełożenia)
- 500 ml kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 20 g cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- czerwony barwnik
- 250 ml kremówki 36%
- 500 g mascarpone
- 30 g cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- czerwony barwnik
- 150 ml mocnego napary z kawy
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Biszkopt: białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie sztywna, wbijać po jednym żółtku. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki z barwnikiem Dokładnie połączyć. Ciasto przelać do formy o średnicy 20 cm (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą). Piec w 180ºC przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika upuścić kilka razy na podłogę aby wierzch biszkoptu był płaski. Wystudzić i przeciąć na 5 równych blatów.
Krok 2
Poncz: zaparzyć kawę, posłodzić i odstawić do wystudzenia. Zimnym naparem z kawy nasączac każdy biszkopt.
Krok 3
Krem do przełożenia: mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i barwnikiem. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do serka, dokładnie wymieszać. Całość wstawić do lodówki na 30 minut. Blaty tortu przełożyć cienkimi warstwami kremu, pokryć jego wierzch oraz boki.
Krok 4
Krem do dekoracji: Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i barwnikiem. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do serka, dokładnie wymieszać. Całość wstawić do lodówki na 30 minut. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką Wilton 1M i dekorować ściany tortu różami. W ten sam sposób udekorować wierzch ciasta.