Saska strucla serowa

Dodany przez: anemon (więcej moich przepisów)

W Niemczech jest to tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe pieczone tylko raz w roku w okresie Adwentu. Podobnie jak drezdeński stollen jej kształt symbolizuje Dzieciątko zawinięte w chusty. Jedna pieczona jest dla siebie, a druga jako prezent.
Obejrzane: 782
Porcje: 36
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g sera tłustego*
  • 100 g cukru kryształ**
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 200 g chłodnego masła
  • 2 łyżki rumu
  • 100 g migdałów posiekanych
  • 200 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli

PONADTO:

  • 100 g masła
  • cukier puder do posypania
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Rodzynki sparz wrzątkiem, odsącz na sitku i dokładnie osusz na ręczniku papierowym.

Krok 2

Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej na blat, dodaj cukier i chłodne masło, wszystko dokładnie posiekaj nożem. Dodaj pokruszony widelcem ser, jajka, bakalie, rum i ewentualnie skórkę otartą z cytryny / ja pominęłam/, dokładnie wyrób ciasto do połączenia składników.

Krok 3

Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na owalny kształt o grubości 2-3 cm, a następnie złóż struclę wzdłuż dłuższego boku, ale nie na pół, a 3-4 cm od przeciwległego boku. Delikatnie przyciskając połącz obie warstwy.

Krok 4

Strucle przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika i piecz 50 minut do tzw. suchego patyczka.

Krok 5

Upieczone ciasto przełóż na kratkę kuchenną. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj roztopionym masłem, poczekaj, aż masło wsiąknie i powtórz czynność, aż do wyczerpania masła. Odczekaj, aż ostatnia porcja masła wsiąknie, a ciasto będzie już zimne, wtedy posyp je grubą warstwą cukru pudru. Masło i cukier puder sprawiają, że ciasto bardzo długo zachowuje świeżość.

Krok 6

Każdą struclę oddzielnie zawiń w folię spożywczą, włóż do szczelnego pojemnika na ciasto i odstaw w chłodne miejsce.

Krok 7

Każdą struclę oddzielnie zawiń w folię spożywczą, włóż do szczelnego pojemnika na ciasto i odstaw w chłodne miejsce. Tradycyjnie takie strucle piecze się już od początku Adwentu, bo im dłużej leży tym jest smaczniejsza, ale upieczona na kilka dni przed Świętami też będzie smaczna.

Krok 8

* ser mielony, taki na serniki z wiaderka do tego ciasta się nie nadaje. Najlepszy jest tłusty twaróg, suchy, dobrze odciśnięty.
**użyłam domowy cukier aromatyzowany wanilią.
***w oryginalnym przepisie była jeszcze kandyzowana skórka cytrynowa, ale ja jej nie lubię, więc zamieniłam na pomarańczową.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×