sernik chałwowo-czekoladowy
Składniki
spód
- 1 opakowanie ciastek owsianych
- 200 g masła
masa serowa
- 1 kg twarożku śmietankowego w kubku
- 300 g chałwy z pistacjami
- 200 g białej czekolady
- 4 jajka
- 200 ml śmietany 36 %
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
Krok 1
pokruszyć ciastka w blenderze. polać rozpuszczonym masłem - zamieszać ugnieść spód w tortownicy i na 15 minut wstawić do zamrażalnika
Krok 2
Masa serowa:
Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - dodać śmietanę i połączyć oba składniki nad parą. Przestudzić.
Zmielone ser utrzeć za pomocą miksera z cukrem i jajkami, dodać resztę składników masy (łącznie z roztopioną, wystudzoną czekoladą), zmiksować na średnich obrotach do momentu aż masa będzie jednolita i gładka. dodać ziarenka z laski wanilii
Zagotować wodę w czajniku (cały czajnik).
Tortownicę owinąć z zewnątrz (spód i boki) kilkoma warstwami folii aluminiowej (ja obwijam trzema warstwami). Podpieczony spód oprószyć kaszą manną lub bułka tartą. Masę serową wylać na spód z pokruszonych ciastek. Tortownicę wstawić do większej formy, następnie wstawić do nagrzanego do temperatury 150-160 °C (termoobieg) lub 175-180 °C (grzanie góra/dół) piekarnika i do formy, w której stoi tortownica nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy. Piec około 50 minut. Upieczony sernik pozostawić do przestudzenia w piekarniku.
posypać czekoladą