Serniczek straciatella z musem truskawkowym (bez pieczenia)

Dodany przez: zufik (więcej moich przepisów)

Połączenie truskawek i gorzkiej czekolady w pysznym orzeźwiającym serniczku. Jogurtowo-serowy spód ze skórką cytrynową i kawałkami czekolady oraz wierzch z musu z truskawek.
Obejrzane: 1133
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

spód:

  • 12 biszkoptów
  • sok do nasączania (malinowy/truskawkowy lub jabłkowy rozcieńczony z wodą)

masa serowo-jogurtowa i mus truskawkowy

  • 500 g serka do naleśników o smaku waniliowym (lub serek homogenizowany)
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70% posiekanej na kawałki
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżki żelatyny+woda
  • 500 g truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej - do smaku)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 łyżki żelatyny+woda
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Formę wykładamy folia spożywczą lub jeśli mamy silikonową lub teflonową, jest to zbędne.
Biszkopty leciutko nasączamy sokiem i układamy na dnie formy jeden obok drugiego.
Żelatynę zalewamy chłodną wodą do napęcznienia (na 2 łyżki 3 łyżki wody) i odstawiamy na 10 minut.
Będziemy potrzebować dwóch porcji żelatyny, lepiej przygotować je oddzielnie aby panować czasowo nad tężeniem mas.

Krok 2

W tym czasie miksujemy serową masę: ser z jogurtem, cukrem, wanilią i skórką cytrynową.
Żelatynę (pierwszą porcję) zalewamy 3 łyżkami gorącej wody i podgrzewamy (nie może się zagotować!).
Chwilkę studzimy i dolewamy do masy serowej, mieszamy dokładnie i wylewamy masę na warstwę biszkoptów. Schładzamy teraz wszystko w lodówce na czas przygotowania musu truskawkowego.

Krok 3

W tym czasie miksujemy serową masę: ser z jogurtem, cukrem, wanilią i skórką cytrynową.
Żelatynę (pierwszą porcję) zalewamy 3 łyżkami gorącej wody i podgrzewamy (nie może się zagotować!).
Chwilkę studzimy i dolewamy do masy serowej, mieszamy dokładnie i wylewamy masę na warstwę biszkoptów. Schładzamy teraz wszystko w lodówce na czas przygotowania musu truskawkowego.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×