sernik cappuccino
Składniki
spód
- 3-4 łyżek masła
- 200 g herbatników oreo
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
wierzch
- 4 łyżki śmietany 36%
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki cukru
- MASA
- 250 g twarogu
- 200 g kremówki 36%
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Spód: dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło umieścić w rondlu, rozpuścić i odstawić. Herbatniki oraz kawę zmiksować w blenderze na drobny pył. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Gotową mieszanką wyłożyć dno tortownicy i docisnąć. Całość wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę.
Krok 2
Masa: Piekarnik nagrzać do 175ºC. Na dolnej blasze umieścić keksówkę i napełnić ją gotującą się wodą do 3/4 wysokości. Wyżej umieścić kratkę do pieczenia. Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować dokładnie blenderem do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Otrzymaną masę wylać na spód z herbatników i wstawić do przygotowanego piekarnika. Piec 15 minut, następnie wyjąć z pieca i odstawić na kratkę na ok. 10-15 minut. Zredukować temperaturę piekarnika do 120ºC. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut. Po tym czasie sernik wysunąć z piecyka i przy pomocy łyżki, ostrożnie wylać na niego warstwę wierzchnią i wyrównać. Wsunąć ciasto do piekarnika i zapiekać przez ok. 15-20 minut. Gotowy sernik studzić przez 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie 30 minut przy otwartych, a na koniec wyjąć z pieca i studzić na kratce. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną (ok. 300 g).
Krok 3
Wierzch: Śmietanę, cukier oraz kawę umieścić w niewielkiej miseczce i dokładnie wymieszać.