Sernik chałwowy

Dodany przez: Sajkofanka Smaku (więcej moich przepisów)

Sernik chałwowy rozpływa się w ustach. Przede wszystkim jest lekki, puszysty i bardzo aromatyczny. Spróbujesz raz i będziesz do niego wracać. Sernik chałwowy - najlepszy pomysł na pyszny deser!
Obejrzane: 832
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

SERNIK

  • 800 g twarogu
  • 250 g serka homogenizowanego waniliiowego
  • 250 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • 350 g chałwy waniliowej
  • 200 g cukru
  • 6 jaj
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

SOLONY KARMEL

  • 200 g cukru
  • 130 ml śmietany kremówki
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

SERNIK
1. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy masło, twaróg (3-krotnie mielony), pokruszoną chałwę, serek homogenizowany i mleko. Dosypujemy przesianą mąkę. Pamiętajmy, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Łączymy z masą twarogową, najlepiej silikonową lub drewnianą łyżką, delikatnie mieszając.
3. Przelewamy masę do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką (bądź wyłożoną papierem do pieczenia). Ja używam formy o wymiarach 23 cm średnicy (tortownica okrągła). Pieczemy przez 90 minut w 175-180 stopniach.
4. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Gdy ciasto będzie już zimne, wkładamy na 10 do 12 godzin do lodówki.

5. Solonym karmelem możemy polać tuż po wystudzeniu i pozwolić, by zastygł na ciście lub polać jeszcze ciepłym karmelem na wystudzone ciasto dopiero przed podaniem - smacznego! :)

Krok 2

SOLONY KARMEL:
1. Do garnuszka wsypujemy cukier. Po czym mieszamy powoli, by się nie przypalił. Najlepiej robić to silikonową łopatką, gdyż wtedy mamy pewność, że wszystko dobrze wymieszamy.
2. Gdy zaczną tworzyć się grudki z cukru musimy być uważni, gdyż za chwilę cukier całkowicie się rozpuści i nabierze karmelowej barwy.
3. Do płynnego, brunatnego karmelu dorzucamy masło, a gdy ono się rozpuści powoli dolewamy śmietankę. Gdy wszystko się połączy, dodajemy łyżeczkę soli. Chwilę gotujemy i wyłączamy.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×