Sernik cynamonowy na ciasteczkowym spodzie
Składniki
Spód ciasteczkowy:
- 250 g ciastka speculaas
- 150 g masło
Masa serowa:
- 1 kg ser twarogowy z wiadereczka
- 1 1/3 szklanek cukier
- 100 g masło
- 1.5 łyżeczki cynamon
- 1 szt pomarańcza
- 1 szt laska wanilii
- 6 szt jajka
- 4 łyżki mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Masło rozpuścić, lekko przestudzić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków - dokładnie połączyć z okruszkami. Powstała masa ma być zwarta, ale nie powinna ociekać tłuszczem.
Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno i boki tortownicy, do połowy wysokości .
Tortownicę wstawić do piekarnika. Spód z ciasteczek zapiekać 12-15 minut. Po tym czasie wyjąć tortownicę i odstawić do wystygnięcia.
Krok 2
Przygotować masę serową.
Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek. Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Rozpuścić masło - ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy, nie przerywając ucierania. Pod koniec dodać otartą skórkę z umytej, sparzonej wrzątkiem pomarańczy, cynamon oraz ziarenka wyjęte z laski wanilii.
Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową i wyłożyć na ciasteczkowy spód.
Krok 3
Na dno rozgrzanego piekarnika wstawić blachę wypełnioną wodą.
Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec jeszcze 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Ostygnięty wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.
Krok 4
Sernik można polać ganaszem czekoladowym.
GANASZ CZEKOLADOWY: * 50 g śmietanki 30% * 50 g czekolady gorzkiej * 35 g czekolady mlecznej * 3 g masła
W garnuszku/rondelku zagotować śmietankę. Czekoladę połamać i drobno pokroić. Gorącą śmietanką zalać czekoladę, odstawić na 1 minutę. Po tym czasie zmiksować czekoladę blenderem na gładką masę. Podczas miksowania nie wyjmować ostrza blendera ponad powierzchnię czekolady, ażeby nie napowietrzać masy. Masę odstawić na 5 minut. Dodać masło i połączyć raz jeszcze składniki.
Ganaszem polać sernik.