Sernik czekoladowo-żurawinowy
Składniki
spód
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 - 3 łyżek łyżki bułki tartej
- 1 żółtko - do posmarowania
- 3 łyżki mleka
- 8 rodzynek
masa serowa
- 1 kg twarogu
- 200 g cukru pudru
- 100 g dobrej czekolady 70% kakao
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka kakao
- 4 szt jajka
- 1 łyżeczka rumu
- 70 g namoczonej żurawiny
- 60 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka śmietany kremówki
- 40 g żurawiny
- 35 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na spód rozdrabniam i łączę ze sobą. Masło stapiam. Wykładam do wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem tortownicy 26cm. Podpiekam ok. 10min w 180C.
Krok 2
Ser miksuję z cukrem pudrem, dodaję esencję, jajka i śmietankę.
Stapiam czekoladę z odrobiną mleka, studzę. Powoli wlewam schłodzoną czekoladę do masy serowej i powoli miksuję.Dodaję kakao, rum i żurawinę.
Masę serową wylewam na podpieczony spód.
Serownik piekę 1,5h w 180C.
Krok 3
Stopioną czekoladą z odrobiną mleka ozdabiam wierzch ciasta. Posypuję orzechami włoskimi, żurawiną.
Polecam wielbicielom czekolady!
Pyszny!