Sernik jogurtowy
Składniki
ciasto
- 2 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 100 g margaryny
- 2 łyżki śmietany
- 0.25 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa
- 800 g jogurtu greckiego
- 2 opakowania budyniu
- 5 jajek
- 0.5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kaszy manny
Przygotowanie:
Krok 1
Żółtka ubij z cukrem na puch. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia oraz margarynę. Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć jednolite ciasto. Gotowe włóż do lodówki na około 30 minut.
Krok 2
Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z jogurtami na delikatny puch. Następnie stopniowo dodawaj proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia i kasze mannę. Z białek i cukru ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką z pozostałą masą. Schłodzone ciasto rozwałkuj na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę. Wylej masę serową i upiecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez około godzinę.