Sernik kajmakowy z jabłkami

Dodany przez: Cukry Proste (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 269
Porcje: 16
Przygotowanie: 30 min
Trudność:

Składniki

Spód

  • 200 g ciasteczek zbożowych
  • 60 g rozpuszczonego masła

Masa serowa z jabłkami

  • 30 g masła
  • 165 g cukru
  • 1 puszka masy kajmakowej, najlepiej domowej
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 4 szt jaj
  • 1 łyżka mąki
  • 1 kg szarej renety (papierówek lub antonówek)
  • 2 garście migdałów
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wszystkie składniki wyjąć z lodówki min. 2 h przed pieczeniem.

Krok 2

Piekarnik rozgrzać do 190 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.

Krok 3

Ciasteczka pokruszyć w blenderze i wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód tortownicy.
Podpiec 10 min. i wyjąć z piekarnika, którego zmniejszyć temperaturę do 170 st.

Krok 4

Masło utrzeć z cukrem. Dodać 2 czubate łyżki kajmaku i dobrze zmiksować. Dodać ser. Miksując, dodawać po jednym jajku. Potem dodać mąkę.

Krok 5

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć trochę z soku. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Masę serową wylać na jabłka.

Krok 6

Piec przez 50 min. Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h).

Krok 7

Gdy sernik ostygnie, resztę kajmaku umieścić w garnuszku i pogrzać, aby zrobił się bardziej płynny. Wylać na wierzch ciasta. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni i ozdobić nimi sernik.

Krok 8

Całkowicie ostudzony sernik wsadzić na 4 - 6 h (a najlepiej na całą noc) do lodówki, aby stężał.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×