Sernik „makowa figa”
Składniki
- 500 g maku
- 100 g rodzynek
- 100 g fig suszonych
- 2 cytryny
- 2 pomarańcze
- 50 g moreli suszonych
- 2 łyżki miodu
- 50 ml kawy
- 2 łyżeczki zmielonych migdałów
- 1 opakowanie herbatników
- 600 g twarogu
- 100 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 2 łyżki kajmaku
- 1.5 łyżki mleka
Do dekoracji
- 6 fig
- 50 g czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Spód: mak zalać wodą. Gotować na małym ogniu. Przełożyć na gazę, odsączyć, zemleć dwukrotnie. Mak doprawić smażoną skórką z pomarańczy i cytryny. Namoczonymi wcześniej rodzynkami, pokrojonymi w drobna kostkę morelami i figami, miodem, migdałami i kawą. Na sam koniec wymieszać z herbatnikami (małe opakowanie) zmielonymi na "piasek". Masa makowa powinna być wilgotna. Jeśli całość wydaje się sucha, należy dodać więcej kawy. Masą wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec około 10 minut w 180 C.
Krok 2
Masa: masło zmiksować z cukrem pudrem. Twaróg zmielić dwukrotnie i dodawać do masy. Następnie dodawać po jajku, miksować. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny, wycisnąć sok z pomarańczy i dodać wanilię. Masę przełożyć na podpieczony spód. Tortownicę owinąć folią aluminiową, ułożyć na kratce piekarnikowej, zaś do najgłębszej blaszki nalać wody (około 3 szklanki) i piec sernik przez 15 minut w 180 C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec około 50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
*W przypadku zwiększenia składników i rozmiaru tortownicy, czas pieczenia w 160 C będzie dłuższy o około 20-30 minut.
Krok 3
Wierzch: w małym garnuszku podgrzać masę kajmakową z mlekiem - ciągle mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Ciepłą wyłożyć na przestudzony sernik. Udekorować figami obtoczonymi w cukrze pudrze oraz czekoladowymi kropelkami.
Krok 4
Przepis na małą tortownicę 18-20 cm.