Sernik „makowa figa”

Dodany przez: Renula (więcej moich przepisów)

Uwielbiam serniki, więc postanowiłam połączyć świąteczną jego wersję z makowcem. Przepis na bardzo świąteczny sernik, aromatyczny I soczysty. Makowy spód z bakaliami, w którym dominują figi + cytrusowa masa serowa. Mmmm ;)
Obejrzane: 528
Porcje: 14
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 500 g maku
  • 100 g rodzynek
  • 100 g fig suszonych
  • 2 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 50 g moreli suszonych
  • 2 łyżki miodu
  • 50 ml kawy
  • 2 łyżeczki zmielonych migdałów
  • 1 opakowanie herbatników
  • 600 g twarogu
  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kajmaku
  • 1.5 łyżki mleka

Do dekoracji

  • 6 fig
  • 50 g czekolady
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Spód: mak zalać wodą. Gotować na małym ogniu. Przełożyć na gazę, odsączyć, zemleć dwukrotnie. Mak doprawić smażoną skórką z pomarańczy i cytryny. Namoczonymi wcześniej rodzynkami, pokrojonymi w drobna kostkę morelami i figami, miodem, migdałami i kawą. Na sam koniec wymieszać z herbatnikami (małe opakowanie) zmielonymi na "piasek". Masa makowa powinna być wilgotna. Jeśli całość wydaje się sucha, należy dodać więcej kawy. Masą wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec około 10 minut w 180 C.

Krok 2

Masa: masło zmiksować z cukrem pudrem. Twaróg zmielić dwukrotnie i dodawać do masy. Następnie dodawać po jajku, miksować. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny, wycisnąć sok z pomarańczy i dodać wanilię. Masę przełożyć na podpieczony spód. Tortownicę owinąć folią aluminiową, ułożyć na kratce piekarnikowej, zaś do najgłębszej blaszki nalać wody (około 3 szklanki) i piec sernik przez 15 minut w 180 C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec około 50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

*W przypadku zwiększenia składników i rozmiaru tortownicy, czas pieczenia w 160 C będzie dłuższy o około 20-30 minut.

Krok 3

Wierzch: w małym garnuszku podgrzać masę kajmakową z mlekiem - ciągle mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Ciepłą wyłożyć na przestudzony sernik. Udekorować figami obtoczonymi w cukrze pudrze oraz czekoladowymi kropelkami.

Krok 4

Przepis na małą tortownicę 18-20 cm.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×