Sernik na spodzie z masłem orzechowym, polewą toffee

Dodany przez: zufik (więcej moich przepisów)

Klasyka w nowej odsłonie, pyszna wersja - uwierzcie mi na słowo, albo sami zróbcie;) Przepis na: Sernik na spodzie z masłem orzechowym, polewą toffee
Obejrzane: 1342
Porcje: 10
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Masa serowa

  • 1 kg twarogu do serników
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1.5 szklanki cukru
  • 5 szt jajek
  • 150 g masła miękkiego
  • 1 laska wanilii

Spód

  • 200 g herbatników twardych
  • 100 g masła roztopionego
  • 1 czubata łyżek masła orzechowego
  • 1 łyżka cukru pudru
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Część 3.
Polewa toffee -
120g cukru
200 ml kremówki 30%
Na patelni równomiernie rozsypujemy cukier. Nie mieszamy.
Kiedy stopnieje i będzie płynny (trzeba uważać by się nie przypalił), stopniowo dodajemy śmietankę. Studzimy.
Kiedy zgęstnieje polewamy wierzch ciasta.

Krok 2

Spód:
Formę średnicy 23 cm smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia i ponownie delikatnie smarujemy masłem.
Spód tortownicy wyłożyć masą z rozdrobnionych ciasteczek i stopionego masła +masła orzechowego i zapiec 5 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Krok 3

Masa serowa:
Nastawiamy piec na 160 stopni na funkcję góra-dół.
Ucieramy masło z cukrem i wanilią (same ziarenka). Dodajemy porcjami twaróg, 3 żółtka (białka zostawiamy na pianę), dalej miksujemy.
Dodajemy 2 całe jajka i miksujemy krótko. Dodajemy skrobię, bakalie i też krótko miksujemy. Na koniec ubijamy z białek pianę ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Wylewamy na wystudzony spód. Pieczemy ok. 1h. Jeśli wierzch za szybko się zacznie rumienić, nakrywamy folią aluminiową, przed końcem zdejmujemy. Ale lepiej w ogóle nie uchylać drzwi piekarnika. Upieczone ciasto zostawiamy na godzinę w wyłączonym piecu. Potem po wyjęciu studzimy w formie. Najlepiej ciasto schłodzić parę godzin w lodówce. Przed podaniem polewamy polewą toffee.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×