Sernik nowojorski z czereśniami

Dodany przez: Łukasz Majchrowski (więcej moich przepisów)

Prawdziwy American dream o serniku idealnym - kremowym i aksamitnym, z delikatną nutką wanilii oraz z przepysznym sosem czereśniowym!
Obejrzane: 978
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Sernik

  • 120 g masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 30 g kakao
  • 1 szt żółtko
  • 1 szczpyta soli
  • 800 g tłustego twarogu
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 0.75 szklanki cukru
  • 3 szt jajka
  • 30 ml soku z cytryny
  • 1 szt ziarenka z laski wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sos czereśniowy

  • 2 szklanki drylowanych czereśni
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml Kirschu
  • 1 szt laska wanilii przecięta na pół
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i kakao. Posiekaj masło i dodaj do mąki. Zagnieć szybko ciasto i wyłóż nim okrągłą formę, zarówno spód, jak i boki na wysokość ⅓ wysokości tortownicy. (Ciasta z pewnością trochę zostanie). Ciasto ponakłuwaj widelcem, a formę schłodź przez 30 minut w lodówce. Następnie piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Spód po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a piekarnika nie wyłączaj.

Krok 2

Ser zmiel dwukrotnie i włóż wraz ze wszystkimi składnikami w misie miksera. Możesz również nie mielić sera, tylko umieścić go od razu w malakserze wraz z pozostałymi składnikami (ja tak zawsze robię - jest dużo szybciej, a sernik wychodzi idealnie kremowy). Następnie wszystko miksujemy, aż składniki się połączą, a masa stanie się idealnie gładka.

Krok 3

Masę serową wylewamy na upieczony i wystudzony spód. Następnie formę wkładamy w większe naczynie o podobnej wysokości i wlewamy doń wrzącej wody. (Formę z ciastem można dodatkowo zabezpieczyć folią aluminiową bądź spożywczą, by uniknąć kontaktu sernika z wodą). Wstawiamy wszytko do piekarnika, nagrzanego uprzednio do 180°C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 140°C. Ciasto pieczemy łącznie 60-70 minut, aż wierzch będzie ścięty, a sernik sprężysty. Formę wyciągamy z kąpieli wodnej i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto wstawiamy na 8-12h do lodówki.

Krok 4

Czereśnie wsypujemy do rondelka, zalewamy Kirschem oraz sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem. Wkładamy również laskę wanilii. Gotujemy wszystko razem przez 10-15 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Wyjmujemy laskę wanilii, a rondelek zestawiamy z ognia.

Krok 5

Do osobnego garnuszka wsypujemy mąkę ziemniaczaną i zalewamy 2-3 łyżkami wody. Dokładnie rozprowadzamy skrobię w wodzie i szybkim ruchem wlewamy do rondelka, momentalnie zaczynając mieszać. Rondelek wstawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, nie przerywając mieszania, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wylewamy na schłodzony sernik. Ciasto kroimy na kawałki.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×