Sernik piernikowy z piernikami
Składniki
spód
- 200 g herbatników petit buree
- 100 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
masa serowa i polewa
- 1 kg twarogu zmielonego 3-krotnie
- 220 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 5 szt jajek
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 300 g pierników w czekoladzie
- 50 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Krok 1
spód
Piekarnik nastawić na 170 stopni- grzanie góra- dół. Formę lekko natłuścić.
Herbatniki rozkruszyć w blenderze na piasek, dodać przyprawę i wymieszać. Wlać masło i zmiksować do połączenia. Tak przygotowanym spodem wyłożyć dno i boki tortownicy i wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym wyjąć i ostudzić na chwilę.
Krok 2
masa serowa:
Piekarnik nastawić na 175 stopni- grzanie góra- dół, na dno piekarnika ułożyć miskę z wodą.
Twaróg miksować przez chwilę, dodać cukier, budyń oraz przyprawę do piernika i zmiksować jeszcze raz do połączenia. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia- niezbyt długo, bo sernik podczas pieczenia mocno urośnie, a później opadnie.
Na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć pierniczki w czekoladzie, następnie zalać wszystko masą serową, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 90- 100 minut. Patyczek wbity w środek ciasta powinien być czysty. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki, sernik zostawić w środku do ostudzenia, następnie wyjąć i ostudzić całkowicie, po czym włożyć do lodówki o odstawić na całą noc.
Krok 3
polewa;
Wszystkie składniki połączyć w garnuszku i podgrzewać aż połączą się a masa zacznie się gotować i gęstnieć. Masę należy cały czas mieszać. Kiedy z jakichś powodów zacznie się rozwarstwiać natychmiast zdjąć z ognia, wlać ok 2 łyżek lodowatej wody i bardzo szybko mieszać. Tak przygotowaną polewą ozdobić wierzch ciasta.