Sernik piernikowy z piernikami

Dodany przez: IAdoreCinnamon (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 236
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

spód

  • 200 g herbatników petit buree
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

masa serowa i polewa

  • 1 kg twarogu zmielonego 3-krotnie
  • 220 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 5 szt jajek
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 300 g pierników w czekoladzie
  • 50 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

spód
Piekarnik nastawić na 170 stopni- grzanie góra- dół. Formę lekko natłuścić.
Herbatniki rozkruszyć w blenderze na piasek, dodać przyprawę i wymieszać. Wlać masło i zmiksować do połączenia. Tak przygotowanym spodem wyłożyć dno i boki tortownicy i wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym wyjąć i ostudzić na chwilę.

Krok 2

masa serowa:
Piekarnik nastawić na 175 stopni- grzanie góra- dół, na dno piekarnika ułożyć miskę z wodą.
Twaróg miksować przez chwilę, dodać cukier, budyń oraz przyprawę do piernika i zmiksować jeszcze raz do połączenia. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia- niezbyt długo, bo sernik podczas pieczenia mocno urośnie, a później opadnie.
Na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć pierniczki w czekoladzie, następnie zalać wszystko masą serową, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 90- 100 minut. Patyczek wbity w środek ciasta powinien być czysty. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki, sernik zostawić w środku do ostudzenia, następnie wyjąć i ostudzić całkowicie, po czym włożyć do lodówki o odstawić na całą noc.

Krok 3

polewa;
Wszystkie składniki połączyć w garnuszku i podgrzewać aż połączą się a masa zacznie się gotować i gęstnieć. Masę należy cały czas mieszać. Kiedy z jakichś powodów zacznie się rozwarstwiać natychmiast zdjąć z ognia, wlać ok 2 łyżek lodowatej wody i bardzo szybko mieszać. Tak przygotowaną polewą ozdobić wierzch ciasta.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×