Sernik Tysiąca i Jednej Kalorii

Dodany przez: Ania Lubańska (więcej moich przepisów)

Jeśli jesteś na diecie lub przesadnie dbasz o zachowanie smukłej sylwetki, nawet nie czytaj tego przepisu :) Ewentualnie kawałek sernika może w ramach wyjątku zastąpić Ci resztę posiłków w ciągu dnia...czasem warto pozwolić sobie na odrobinę słodkiej przyjemności. (Przepis zaczerpnięty z KwestiiSmaku)
Obejrzane: 2149
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 1 opakowanie Ciasteczka Digestive w mlecznej czekoladzie
  • 175 g masło orzechowe
  • 2 łyżki rozpuszczone masło
  • 600 g twaróg śmietankowy President
  • 250 g mascarpone
  • 150 g serek Philadelphia
  • 3 łyżki mąka ziemniaczana
  • 200 ml mleko skondensowane słodzone
  • 5 szt jajka
  • 300 g biała czekolada
  • 8 g cukier z prawdziwą wanillą
  • 200 g śmietana 18%
  • 3 łyżki cukier puder
  • 100 g orzeszki ziemne solone
  • 100 g śmietana 36%
  • 30 g cukier trzcinowy
  • 1 łyżka miód
  • 20 g masło

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotuj spód.Ciasteczka pokrusz dokładnie w malakserze. Połącz z rozpuszczonym masłem i masłem orzechowym. Powstałą masą wyłóż spód i 1/2 wysokości boków tortownicy (średnica 23 cm). Mocno dociśnij, wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Krok 2

W misie miksera umieść ser twarogowy, mascarpone i Philadelphię. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Ucieraj do połączenia składników.

Krok 3

Cały czas miksując na niskich obrotach, małymi porcjami dodawaj mleko skondensowane.

Krok 4

Dodawaj po jednym jajku, miksując przez około 20 sekund po wbicu każdego.

Krok 5

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wrzuć do miski czekoladę połamaną na kostki. W niewielkim garnku zagotuj wodę, umieść miskę z czekoladą na garnku (dno miski nie może dotykać wody). Para wodna rozpuści czekoladę.

Krok 6

Do masy serowej dodaj roztopioną białą czekoladę oraz cukier waniliowy. Całość wylej na schłodzony spód i wyrównaj.

Krok 7

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175°C, piecz przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze przez 90 minut.

Krok 8

Wymieszaj śmietanę 18% z cukrem pudrem. Wysuń sernik z piekarnika, rozprowadź na jego wierzchu powstałą masę i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.

Krok 9

Sernik należy studzić stopniowo. Pozostaw go na chwilę w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Po upływie kilku minut stopniowo otwieraj drzwiczki. Następnie ustaw go na kratce i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Krok 10

Zdejmij obręcz tortownicy i wstaw sernik do lodówki. Powinien przed podaniem spędzić tam całą noc.

Krok 11

Przygotuj dekorację. Śmietanę 36%, miód oraz cukier trzcinowy umieść w rondelku i zagotuj.
Mieszając od czasu do czasu, gotuj masę aż sos toffee będzie gęsty (ok. 20 min). Zdejmij z ognia i odstaw.
Gdy sos przestygnie wymieszaj go z posiekanymi drobno orzeszkami ziemnymi. Udekoruj wierzch sernika.

Krok 12

Smacznego! :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×