Sernik waniliowy
Składniki
SPÓD
- 250 g ciastek owsianych
- 50 g otrębów owsianych
- 100 g masła
MASA SEROWA
- 1000 g twarogu waniliowego
- 400 ml homogenizowanego serka waniliowego
- 100 g cukru pudru
- 6 jaj
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Krok 1
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia (tylko dno). Ciastka kruszę bardzo drobno, mieszam z otrębami. Masło topię i zalewam owsiankowy proszek. Wysypuję na dno tortownicy. Ugniatam. Chłodzę. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
Krok 2
Twaróg (użyj mielonego z wiaderka) przekładam do misy miksera i mieszam na wolnych obrotach. Dodaję serek homogenizowany i esencję. Miksuję do połączenia. Po kolei dodaję żółtka. Za każdym razem czekam, aż masa się ujednolici. Białka jaj oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję cukier puder i miksuję do uzyskania lśniącej masy. Przekładam pianę do masy serowej i mieszam szpatułką do połączenia. Na koniec dodaję przesianą mąkę ziemniaczaną i miksuję bardzo krótko - tylko do połączenia. Masę przekładam na owsiany spód. Wkładam blachę do piekarnika i zmniejszam temperaturę do 180 stopni. Piekę 50-60 minut (ogólnie to piekę tak długo, aż masa w środku będzie zaciągnięta, ale już nie płynna). Wyłączam piekarnik, studzę sernik w jamie - przy uchylonych drzwiach.