Sernik wiedeński babci Ani

Dodany przez: Wiewiora (więcej moich przepisów)

Gdy myślę o smakach i zapachach mego dzieciństwa oraz o Świętach Wielkanocy, zawsze w mojej głowie pojawia się pascha oraz sernik wiedeński, jaki piekła moja mama... lekki, cudownie aromatyczny, bakaliowy i bardzo szybko znikający w brzuchach domowników. Mam nadzieję, że takie doznania będą też towarzyszyły dzieciństwu moich pociech.
Obejrzane: 1999
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 1000 g białego półtłustego sera
  • 250 g masła roślinnego
  • 250 g serka homogenizowanego
  • 400 g cukru
  • 5 szt jajek
  • 1 budyń śmietankowy ok. 40 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 szt laska wanilii - nasionka
  • 1 łyżeczka zapach arakowy (można pominąć)
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 0.5 szt skórka otarta z cytryny

dekoracja

  • 50 g płatków migdałowych
  • 15 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • 0.5 szt sok z cytryny
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ser mielimy wraz z masłem w maszynce. Dodajemy do niego serek homogenizowany, cukier, 5 żółtek, budyń, proszek do pieczenia, kaszę manną, zapach arakowy oraz nasionka wanilii. Wszystko mieszamy i łączymy z bakaliami.
Z białek ubijamy sztywną piane i dodajemy do masy serowej.

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C. Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą. Masę serową wylewamy do tortownicy i pieczemy 1,5 godziny. W połowie pieczenia zwiększamy temperaturę o 10 stopni C. Po podanym czasie sernik powinien być rumiany i wyrośnięty. Po wyjęciu z piekarnika, w trakcie stygnięcia ciasto trochę opada, nie należy go też wyjmować z tortownicy przed ostygnięciem.

Krok 2

W czasie gdy sernik się piecze, na małej patelni podgrzewamy sok z cytryny, cukier oraz masło i cynamon.
Często mieszamy by się nam sosik ładnie z karmelizował. Dodajemy do niego migdały i jeszcze chwilkę podgrzewamy. Tak przyrządzone migdały wyjmujemy na talerzyk.

Gdy sernik jest już gotowy, dekorujemy jego wierzch uprażonymi migdałami.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×