Sernik wiedeński
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 125 g masła
- 0.5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 kg półtłustego twarogu
- 5 jajek
- 1 cytryna
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/3 szklanek cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 3 krople aromatu cytrynowego
- szczypta soli
- 125 g masła
Przygotowanie:
Krok 1
Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem.
Krok 2
Ser zmielić. Miękkie masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami na gładką masę. Stopniowo dodawać zmielony ser. Dodać sproszkowany budyń, sok oraz skórkę z 1/2 cytryny, proszek do pieczenia i 2 krople aromatu cytrynowego.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej, bardzo delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowane ciasto.
Piec około 50-55 minut w temp. 175st. Ostudzić i polukrować.