Sernik z bananami i toffi bez pieczenia

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Sernik z bananami i toffi bez pieczenia - przepis.
Obejrzane: 2295
Porcje: 12
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

spód

  • 250 g herbatników
  • 90 g roztopionego masła

masa

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml kremówki 36 %
  • 50 g cukru pudru
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 150 g brązowego cukru
  • 150 ml kremówki 36 %
  • 100 ml miodu
  • 50 g masła
  • 2 duże banany
  • 20 g płatków migdałowych (opcjonalnie)
  • sok z połowy cytryny
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Herbatniki pokruszyć na drobny pył przy pomocy blendera dodać do roztopionego masła i dokładnie wymieszać. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm (wcześniej można wyłożyć papierem do pieczenia). Wstawić do lodówki.

Krok 2

Mascarpone ucierać na niskich obrotach z cukrem pudrem, wbijać kolejno żółtka oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie połączyć i odstawić. 50 ml kremówki umieścić w rondlu i podgrzewać do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Pozostałe 200 ml kremówki ubić i odstawić. Białka również ubić na sztywną pianę. Schłodzoną kremówkę z żelatyną dodać do masy serowej i dokładnie połączyć. Następnie dodać ubitą kremówkę oraz pianę z białek i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Całość przelać na herbatnikowy spód. Formę z ciastem wstawić do lodówki i chłodzić przez minimum 6 godzin.

Krok 3

Miód, cukier oraz masło umieścić w rondlu. Podgrzewać na małym ogniu aż składniki dobrze się rozpuszczą. Od tego momentu gotować jeszcze przez 5-10 minut. Zdjąć z palnika, ostrożnie dodać kremówkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Krok 4

Banany obrać ze skóry, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Ciasto wyjąć z formy i udekorować bananami. Przed podaniem ciasto polać polewą karmelową. Na wierzch można posypać płatki migdałów.

Smacznego! :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×