Sernik z czekoladowymi spotami na spodzie brownie

Dodany przez: Monika Wiąckiewicz (więcej moich przepisów)

Przepis nad przepisami na ciężki, wilgotny (ale nie mokry) sernik. Na nieśmiertelnym spodzie bownie - całość tworzy wyraźny, kwintesencji sernika sernikowy smak :-)
Obejrzane: 2068
Porcje: 12
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Spód brownie

  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropelek aromatu waniliowego

Sernik

  • 0.5 kg twarogu zmielonego 3 razy (gotowego)
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 duże jajka
  • 0.75 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego/waniliowego
  • kilka kropli aromatu waniliowego lub arakowego
  • kakao do posypania wierzchu
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Spód brownie:

w garnuszku roztop czekoladę i masło. Ubij jajko z cukrem, dodaj przestudzoną masę czekoladową z garnuszka i wymieszaj. Dodaj mąkę. Tortownicę ok 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej do niej ciasto i przechylając ją rozprowadź po dnie.
Piecz ok 15 min w 180 stopniach na środkowym poziomie. Ostudź po wyjęciu.

Krok 2

Sernik:

jajka utrzyj, dodaj twaróg i serek mascarpone, ucieraj. Dodaj łyżkę mąki (lub budyniu), aromat i mleko skondensowane.
W kąpieli wodnej roztop czekoladę uważając żeby się nie zważyła. Dodaj do niej 1/5 masy sernikowej i dokładnie wymieszaj. Jeśli będzie za mało - czekoladowe kleksy będą za gęste, a jak za rzadkie to rozleją się. Wylej masę sernikową do tortownicy, masą czekoladową zrób kleksy i jednym ruchem zamieszaj je z białą masą.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż pod półkę do pieczenia blachę z gorącą wodą (skróci to czas oczekiwania, aż się nagrzeje). Wstaw tortownicę i piecz 1 godzinę nie otwierając piekarnika.
Po godzinie uchyl drzwi piekarnika uważając, żeby nie poparzyć się gorącym powietrzem!!, studź tak sernik - aby następnie włożyć go przynajmniej na 1 godzinę do lodówki.
Posyp kakaem przed podaniem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×